08.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärpillä on tämän illan jälkeen kiekkokauden 2022-23 runkosarjaa jäljellä viidennes. Lauantain Kouvolan kyykkäystä lukuun ottamatta Kärpät on pelannut pitkään hyvin. Kymmenen viimeisen ottelun toinen kauneusvirhe on tammikuun puolivälissä Vaasasta, jossa Kärpät taipui voittomaalikisan jälkeen 2-1.Kaksi muuta Sport-kohtaamista Kärpät on voittanut, 4-1 ja 4-0.  Tänäänkään ei kestä jäädä ”kotkan” kynsiin. Voitto pitäisi Kärpät mukana taistelussa sijoista 3-4 ja kotietuun playoff-avaukseen.

Suosi ruotsalaista! Näin ajatellaan ainakin Vaasan Sportissa ja Kärpissä. Pitkään oli niin, että hyviä ruotsalaispelaajia ei yksinkertaisesti saatu Suomeen ja Liigaan. Nykyisin saa ja hyvä niin.
Kärppien ruotsalaistriosta Ludwig Byström pelaa neljättä kauttaan Kärpissä. David Rundblad oli voittoarpa kesähankinnoissa ja joulun alla tullut Carl Jacobsson vielä vähän katsomaton kortti. Kärppien neljäs ruotsalaispelaaja Petter Emanuelsson (loukkaantunut) on maalintekijä, jota kaivataan keväälle.

Byström, 28, on pelannut Liigassa 223 runkosarjaottelua. Se on kolmanneksi eniten Kärppien ulkomaalaispelaajista. Enemmän ovat pelanneet tshekki Ivan Huml (289) ja kanadalainen Shaun Heshka (254). Mielenkiintoista, että ”Ludde” on pelannut enemmän liigapelejä kuin Ruotsin SHL:ää. Byström kuuluu myös Kärppien kapteenistoon.
Kärppien viides ulkomaalaispelaaja on kanadalainen Cody Kunyk, joka pelasi Kouvolassa lauantaina sadannen runkosarjaottelunsa kärppänä.

Sport on heräilemässä huomiseen. Juniorityön terävöittäminen tekee polkua, jota pitkin pääsee Liigaan kotiseurassaan. Oiko- eikä pikatietä kuitenkaan ole, joten edustusjoukkuetta rakennetaan niillä korteilla mitä on ja löytyy.

Parina viime kautena Sport on saanut hyviä pelaajia Ruotsista. Tämän kauden vakiokokoonpanosta on jotakuinkin viidennes ollut ruotsalaisia. Tasosta kertoo, että kaksi heistä on kapteenistossa. Todettakoon joukkueen ainoan kanadalaisen (Heshka) olevan myös kapteenistossa.
Sport sai viikolla huonoja uutisia, sillä ruotsalaiskuusikon (heikoin?) lenkki Henrik Eriksson loukkaantui ja kausi on ohi. Jäljelle jäänyt viisikko on kuitenkin kovaa liigatasoa. Simon Hjalmarsson, Axel Holmström ja Jens Lööke hyökkäävät lähes pinna per peli tahdilla!
Puolustajista Liigan peliaikaykkönen (24.28/peli) Emil Johansson ja alkukaudesta loukkaantuneena ollut hyökkääjä Sebastian Stålberg ovat hyvää liigatasoa. Kolmatta kauttaan Sportissa pelaava kapteeni Stålberg on eniten (158) kotkapaidoissa liigaotteluita pelannut ulkomaalainen.

Ja sitten vieraiden kanadalainen – Heshka. Porin Ässissä ja Kärpissä mestaruudet voittanut arvostettu tyyliniekka Heshka on pelannut kahdeksan liigakauden aikana 418 runkosarjaottelua. Jos hän pelaa tällä kaudella loput Sportin pelit, ohittaa hän liigaotteluiden määrässä muun muassa valtakunnan kiekkotutut Kari Jalosen, Karri Kiven ja Hannu Virran.

Tänään Sportin ruotsalaishyökkääjät haastavat Kärppien ruotsalaispuolustajat ja Kärppien kanadalaishyökkääjä Kunyk Sportin kanadalaispakin Heshkan. Iso kysymys on myös maalivahtipeli. Viimeksi Vaasan jättiveskari Niko Hovinen ja nuori kärppä Leevi Meriläinen olivat erinomaisia. Ratkeaako ottelu näissä kamppailuissa?

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius