29.09.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Jukka Rautakorpi nosteli Kanada-maljaa Tapparan päävalmentajana Oulussa keväällä 2003. Raksilassa tuntui olevan koko kirvesrintojen henkilökunta ja satoja faneja, tapparalaisittain ikuisuuden kestänyt kullankaipuu päättyi 15 vuoden jälkeen. Samalla Rautakorven neljän kauden projekti päättyi onnistuneesti.

Jostain samasta haaveillaan nyt Hippoksen ja Laajavuoren maisemissa, muuten ei Rautakorpea olisi kysytty valmennusuransa juurille. Rautakorpea on vaikea kuvitella mukavuudenhaluiseksi jäähdyttelijäksi. Ei, ei todellakaan. JYP tietää mitä tilasi.

Mereltä nousevan hurrikaanin kausi on keväästä loppusyksyyn ja samassa aikavälissä rakennetaan lähikausien liigahurrikaanien pohjaa. Hikeä on luvassa, mutta JYP nousee masentavien viimekausien alhosta.

Rautakorven ote valmennukseen ei jätä tilaa diplomatialle, mutta näytöt riittävät: 16 kautta liigassa päävalmentajana, lähes 900 runkosarjaottelua, eniten voittoja niissä, eniten (150) valmennettuja playoff-pelejä ja eniten voittoja kevätjäillä!

JYPillä on siis kovat piipussa, sillä Hippoksella on totuttu menestykseen. Ennen viimeisiä konttausvuosia JYP pelasi mitaliotteluissa yhdeksän kertaa kymmenestä. Eikä JYP ole mikään suur- eikä rahakas ökyseura.

Rautakorven tulo on viesti siitä, että JYP haluaa takaisin mitalipeleihin.
Tänään Raksilassa nähdään missä JYP menee. Viime kaudella JYP oli Kärppien hiekkasäkki. Kärpät antoi ”hurrikaaneille” historiallista kyytiä: Neljä ottelua, jotka Kärpät voitti yhteismaalein 27-4!

Kärpät on aloittanut kauden hyvin, ja uudet kärppäpelaajat ovat todistaneet olevansa mitä tuoteselosteessa luvattiin. Stanley cupin voitostaan huolimatta uushankinnoista tuntemattomin saattoi olla puolustaja David Rundblad. Skellefteåssa Ruotsissa huippukiekkoilijan eväät saanut Rundblad on ehdokkaani Kärppien tehokkaimmaksi pakiksi. Osittain siksi, että hän pelaa ylivoimaa ja Topi Niemelä on saanut nuorta pelaajaa kehittävää alivoimavastuuta.

Erikoistilanteet ratkaisevat erityisesti kevään pelejä, mutta ne ovat olleet alkukaudesta Akilleen kantapäänä sekä Kärpillä että JYPillä. Kärpillä tosin vain toinen kantapää, ylivoimapeli. Alivoima toimii. Jyväskyläläisillä ei vielä kumpikaan.

Tähän asti Kärpät on tehnyt ylivoimamaalin noin kerran kymmenestä. JYP ei ota kymmentä kakkosta, joten Kärppien tahdin soisi tänään nopeutuvan. JYP on antautunut alivoimalla joka neljännellä kerralla…

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius