23.11.2023

Loppusuora. Tänään Kärpillä alkaa liigavuoden 2023 loppusuora. Kolmetoista peliä ja sitten ammutaan raketteja, olipa aihetta tai ei. Luulisin kyllä, että Kärpät pelaa itsensä hyviin asemiin ja vaihtaa vuotta sijoilla 4-5.

Tänään Kärpät kohtaa ensi kertaa tällä kaudella Porin Ässät, jonka syksyssä oli myötätuulta yli odotusten. Marraskuu on kuitenkin ollut kylmä porilaisille: ainoastaan kolme pistettä viidestä pelistä. Hyvin pimeän ajan sietoa mittaava marraskuu on tuottanut Kärpille yhdeksän pistettä kuudesta ottelusta.

Kärppien marraskuun saldo on jonkin tason puolustusvoitto, vähän enemmän pitää pelikohtaisia pisteitä saada, jotta jouluvalot tuikkisivat kirkkaina. Loppuvuoden 13 ottelusta kuusi on kotona ja kaksi niistä tällä viikolla. Kotivoitot tänään ja torstaina, niin… ihan hyvältä näyttäisi.

Ässät nojaa pelissään puolustustaisteluun, jonka takaseinänä on ruotsalaismaalivahti Niklas Rubin. Ässien ja Kärppien puolustaminen on ollut liigasyksyn parasta. Porilaisille Rubinin merkitys on ollut valtava, jokaisen seitsemän ässävoiton takana maalissa on ollut Rubin.

Alkukauden asetelmia miettiessä voi olla jopa hämmentävää, että Kärppien maalivahtien torjuntaprosentit ja peliä kohden päästettyjen maalien arvoluvut ovat paremmat kuin Ässien urakkavahdilla.
Niclas Westerholm ja Niklas Kokko ovat vastanneet kaikkia odotuksia. Kaksikon taso on herättänyt luottamuksen ja veskarien pelinaikainen rauhallisuus on tarttunut kenttäpelaajiin. Luotto omaan maalivahtiin parantaa pelaamisen kokonaisuutta myös jäällä.

Kärppien matkalla kohti uuttavuotta ja myöhempää kevättä pitää kuitenkin toivoa terveyttä. Ydinpelaajiin osuvat kolhut saavat helposti kokonaisuuden nilkuttamaan. Tällä hetkellä Kärppien pelaajisto riittää, mutta ihan laskennallisestikin Kärppien rinki on pieni, liian pieni.

Viime kauden runkosarjassa Kärpät ja Ässät kohtasivat neljä kertaa. Kumpikin voitti kaksi peliä, yhden kotona ja yhden vieraissa. Viime kauden poikkeamasta huolimatta voi todeta, että Ässät raaputetaan helpommin muualla kuin Isomäessä.

Porin Isomäki on tälläkin kaudella ollut patapaidoille tuottoisampi kuin vierashallit. Varsinkin erikoistilanteissa Ässien voima heikkenee maailmalla. Alivoima menettää vieraspeleissä osan aggressiivisuudestaan ja itseluottamuksestaan. Se on näkynyt takaiskuina – ja tuloksissa. Ylivoimassa sama juttu, tekijät katoavat – ja maalit jäävät tekemättä. Ylivoimassa ongelmia tulee lisäämään Jan-Mikael Järvisen poissaolo.

Kärppien ylivoimassa on juonensa. Teemu Turunen täyttää huomenna 28 vuotta, mutta tänään voisi olla hänen päivänsä kaukalossa. Liigan runkosarjassa kolmisensataa peliä pelannut Turunen on tehnyt urallaan lähes sata runkosarjamaalia. Näistä ylivoimalla liki joka kolmannen!
Kärppien käsikirjoitukseksi voisi tarjota vauhtia ja painetta, joka toivottavasti pakottaa heikommin liikkuvan porilaisjoukkueen rikkeisiin. Ylivoima, Turunen ja maali… Ilta näyttää.

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Puolustaja Martin Jandus on sivussa arviolta kolme viikkoa alaraajavamman vuoksi.

Kärppien kokoonpano tänään:

Junttila – Koivunen – Gunler
Turunen – Kemppainen – Antonen
Björkqvist – Bunnaman – Hermonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Olkkonen
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Westerholm
(Kokko)