14.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Playoffeista ei koskaan tiedä. Kevätpelien arvaamattomuus kiehtoo. Joskus jää pettää suosikin alta, toisinaan mennään runkosarjajärjestyksessä kevääseen asti. Mutta, on myös kevään pelaajia. Kärpillä heitä on ollut pitkään. Heistä muutama näytti jälleen eilen kevään merkkejä…

Joonas Kemppainen on kevään pelaaja. Eilinen avaus tuotti maalin ja jälkeä on tullut ennenkin. Kärppien 2000-luvun viisikymmentä eniten pelanneen kolme tehokkainta (piste per peli -laskennalla) pelaajaa ovat Joonas Donskoi (0,77) Esa Pirnes (0,75) ja Kemppainen (0,74).
”Kepun” tykkikaudella 2014-15 hän hurjasteli playoff-keväässä pisteet 10+24 (19 ottelua). Tuon kauden jälkeen maailma kutsui, ja mies pelasi seitsemän kautta muualla. Liigan huippukevään ketjukavereina olivat Donskoi ja eilen kypärätempulla playoffit aloittanut Julius Junttila.
Junttila on kokenein nykykärppä playoff-otteluissa, nimenomaan kärppänä. ”Julle” on pelannut Kärpissä 87 playoff-iltaa. Maaleja on mies tehnyt 23. Tämän vuosituhannen pleijareissa ainoastaan Mika Pyörälä (36 osumaa) ja Jari Viuhkola (27) ovat tehneet kärppinä enemmän.

Kapteeni Atte Ohtamaa on edustanut Kärppiä kevään peleissä 73 kertaa. Kokemus näkyi eilen eleettömän varmana pelaamisena. Ohtamaan plusmiinus -saldo yli 20 minuutin peliajalla oli hyökkääjistä eniten pelanneen Junttilan tavoin illan korkein +3. Kemppaisen, Junttilan ja Ohtamaan kevätarvo on usein ollut Kärpille korvaamaton. Heidän kykynsä pelata isoja peliaikoja korkealla tasolla. Lisänä heillä jokaisella on omat erikoisvahvuutensa. Paljon kiekkoja blokkaavan Ohtamaan puolustusmoraali isolla peliajalla jäähyttömästi on omassa luokassaan. Jullen luistelutaito syö vastustajan happivarantoja ja nostaa puolustavien pelaajien jäähyriskiä. ”Kainuun karhun” Kemppaisen vahvuuksiin kuuluu aloitusvoima. Eilen ei käpälä raapinut aivan totutuilla prosenteilla kiekkoja, mutta Kepu on saanut hyvän vastuunjakajan ratkaisuajan aloituksiin. Arttu Hyry kaapi runkosarjan aloittajista voittoja top3 -kerhossa. Eilen Hyry jatkoi pleijareissa samalla kauhakuormaajan otteella ja voitti aloituspisteellä kiekot omille 80-prosenttisesti!

Tänään tarvitaan vahvaa joukkuepeliä ja erikoismiesten vahvuuksia. Kuten muuten aina, jos aikoo voittaa. Mielenkiintoista peli-iltaa!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius