05.10.2023

Kärpät kohtaa tänään Tampereen Ilveksen, jonka kynsiin on parina viime kautena veikkailtu ja tarjottu liigamestarin Kanada-maljaa. Muutos on ollut nopea, sillä muutamaa kautta aiemmin Ilves oli vaarallinen lähinnä Tapparaa vastaan…

Ilveksen muuttuminen kotikissasta liigapedoksi ajoittuu aika tarkkaan Nokia Arenan syntyaikaan. Hallin kirkkaissa valoissa omiaan rakastavien fanien edessä ilvespentujen silmät aukesivat oivalluksesta: menestys on mahdollista. Kaksi viime kautta ovat keltavihreät liput liehuneet: runkosarjassa sijat kolme ja kaksi. Loppusaldona pronssia molemmilta kausilta.

Reilun kymmenen kauden otannalla Kärppien ei tarvitse tuntea alemmuutta. Ilves on ollut Kärppien edellä runkosarjassa ainoastaan näinä kahtena viime kautena. Loppusijoituksissa Ilves oli Kärppien edellä myös keväällä 2017, jolloin se oli raapaista tulevan mestari Tapparan ulos puolivälierissä! Runkosarjassa Tappara keräsi 45 pistettä enemmän kuin runkosarjakymppi Ilves.

Kärpät on kahtena viime kautena alisuorittanut, mutta uusi kausi kaiken muuttaa voi. Tänään voisi odottaa syksyn kovinta ja raikkainta iltaa. Kärpät ja Ilves ovat kumpikin orastavassa voittoputkessa. Jompikumpi ottaa tänään kolmannen perättäisen voittonsa. Ilveksen voitot ovat Liigan suursuosikeista Helsingin IFK:sta ja Tapparasta. Kärppien voitot alakertaan petatuista Vaasan Sportista ja Lappeenrannan SaiPasta. Tämän päivän Liiga on kuitenkin niin tasainen, että on turha tuijotella nimi- tai ennakkolistoja. Päiväkunto ja oma tekeminen on tärkeintä.

Numeroleikille voisi olla paikkansa, sillä Liigassa ovat joukkuekohtaiset ottelumäärät melkoisen epätahdissa. Esimerkiksi Rauman Lukko on pelannut runkosarjastaan kuudesosan (10 ottelua) ja Kärpät vasta kymmenyksen (6 peliä). Viidentenä oleva Lukko ja kymppinä majaileva Kärpät ovat kuitenkin keränneet saman ottelukohtaisen pistekeskiarvon, puolitoista pinnaa per peli. Kärppien tämän hetken pistekeskiarvolla ei kuuden sakkiin mennä, mutta voittamalla viikon Ilves- ja JYP-pelit Kärppien pistekeskiarvoksi tulisi 1, 875, jolla tahdilla menisi neljän joukkoon runkosarjassa. Pienet siis ovat marginaalit ja sarja nuori, joten vielä ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä tulevasta, olipa sitten sijalla viisi tai kymmenen.

Tänään olisi tärkeätä voittaa, ihan joukkueen itseluottamuksen ja yleisen mielipiteenkin kannalta. Ilves on hyvistä pelaajista koottu hyvä joukkue. Ilveksen kokoonpanon ainoat arvoitukset ovat maalivahdeissa. Heistä ei oikein vielä tiedä sanoa.

Pakistossa on laajasti tasoa ja hyökkäyksessä riittää tulivoimaa. Pieni yllätys oli eilinen uutinen ruotsalaisen Robin Alvarezin tulosta Ilvekseen. Hän ei pelaa vielä Kärppiä vastaan eikä Alvarezin tämän hetken iskukyvystä ole havaintoa. Ilveksen urheilutoimenjohtaja ex-hyökkääjän Timo Koskelan pelisilmään voinee luottaa. Pikkuknoppina muistutettakoon tässä, että Koskela voitti junnuvuosinaan sekä C-, B- että A-nuorten runkosarjan pistepörssin, tosin tapparalaisena.

Kärpät pääsee tänään mittaamaan itseään hyvää hyökkäys- ja erikoistilannepeliä pelaavaa Ilvestä vastaan. Kestääkö Kärppien viime pelien hyvä vajaapeli ja osutaanko ylivoimassa? Kärpät on kahdessa viime voittopelissään hoitanut kuusi vajaapeliä takaiskuitta, ja tehnyt yhdeksässä ylivoimassa kaksi maalia.

Kärppien maalivahti Niclas Westerholm on lämmennyt. Kaikki tilastonuolet ovat viime aikoina osoittaneet hänen kohdallaan ylöspäin. Jos joukkueen puolustuspelaaminen onnistuu ja Westerholm jatkaa alle kahden päästetyn maalin tahdissa, Ilves kaatuu.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius