25.11.2023

Liigan 60 ottelun runkosarja on pitkä urakka. Sinä aikana ollaan hyviä ja huonoja sekä siltä väliltä. Sarjan menestyjien henki on kuin pokerissa: häviä huonoilla korteilla mahdollisimman vähän ja voita hyvillä mahdollisimman paljon. Eli, huonoina jaksoina ota kaikki mitä voit, hyvillä hukkaa niin vähän kuin mahdollista. Välimallin korteilla ja peleillä voita itseäsi heikommat ja pyri yllättämään paremmat.

Kärpät on pelannut 2000-luvun korteilla/pelaajilla hyvin, pääosin. Tällä kaudella on myös tätä tekemistä. Pelaajat eivät ole aivan parhaita, mutta syysflunssan jälkeen on osattu paremmin. Kotipelit, pistekeskiarvo ja erikoistilanteet. Kaikki ovat syksyä parempaa, ja tasaisessa ammattilaissarjassa pienikin kehitys vie kohti parempia potteja.

Kärpät kohtaa tänään Vaasan Sportin kolmatta kertaa. Joukkueitten kausitavoitteet ovat lähtökohtaisesti eri tasoilla, mutta ajatusmalli toimii sekä kärkeen tähyävillä että playoffeihin pyrkivillä. Viime kaudella Kärpät ja Sport olivat Liigan erikoistilannepelaamisessa sarjan huonoimmassa kolmikossa. Se kiskoo sarjataulukossa väkisinkin alaspäin. Tällä kaudella sekä Kärpät että Sport ovat erikoistilanteissa (ali- ja ylivoima) keskiryhmää.

Kärppien yksi iso tavoite on ollut palauttaa Raksilan maine vaikeasti valloitettavana kotihallina. Aika entinen ei koskaan palaa, mutta tuloksenteko (voittaminen) on kotona helpompaa. Kärpät on kotipeleissään hyvässä tahdissa. Pistekeskiarvo on kotona hyvä ja se pysyy hyvänä, jos erikoitilanteet eivät notkahda. Torstaina Porin Ässät kaatui rankkareilla. Tänään on jälleen koti-ilta ja voitto selkeä tavoite.

Sportin viikko on ollut kova, myös henkisesti. Eilen kotkapaidat antoivat näytteen kyvyistään tehdä vastustajan elämä vaikeaksi. Hallitseva CHL-mestari ja liigamestari Tampereen Tappara voitti viimeisen kolmen minuutin marginaalilla: ylivoimaosuma ja kaksi maalia tyhjiin. Tappara näytti, että se osaa pelata hyvillä korteillaan, jos tilaisuus tulee… Kärpät sai varmasti viestinsä. Tänään on taas työpäivä, jossa on palkkakin tarjolla – jos osaa ja uskaltaa panna kaiken peliin. Kärpillä on paremmat kortit, mutta niillä pitää osata pelata. Eikä tämä tarkoita valmentajia, vaan jään gladiaattoreita ja taitureita – parasta pöytään, se tuo potin.

Teemu Turunen on tehnyt 12 maalia. Se on loistava määrä, mutta alleviivaa muiden maalareiden tehottomuutta. Kolmikko Turunen – Joonas KemppainenJoonas Antonen on tehnyt yhteensä 19 maalia. Se on liki kolmasosa Kärppien osumista.

Tänään voisi toivoa luistelukolmikon Julius JunttilaVille KoivunenNoel Gunler pussittavan osuman pari. Ainakin ketjun ominaisuudet (luistelu, taito, yllätyksellisyys) voisivat tehota kovan viikon pelanneeseen Sport-puolustukseen.

Kärppien maalivahti- ja puolustuspeli on toiminut hyvin, vaikka loukkaantumiset ja sairastumiset ovat viime aikoina takalinjoille iskeneetkin. Tänään puolustuksessa debytoi Viljami Juusola. Kärppien ja Sportin kauden kaksi aiempaa keskinäistä iltaa ovat molemmat päättyneet niukasti Kärppien 2-1 voittoihin. Syyskuun alussa Kärpät voitti Oulussa jatkoajalla, ja kahta viikkoa myöhemmin Vaasassa varsinaisella peliajalla. Voitto kotiin!

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Hyökkääjä Kasper Björkqvist ja puolustaja Martin Jandus ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa tänään kokoonpanosta. Eilen Mestis-joukkue Kokkolan Hermeksen riveissä pelannut puolustaja Emil Pieniniemi jatkaa tänään Hermes-paidassa. Pieniniemi palaa Ouluun jälleen maanantaina.

Kärpät tänään:

Junttila – Koivunen – Gunler
Turunen – Kemppainen – Antonen
Heikkala – Bunnaman – Hermonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Olkkonen
Ohtamaa – Berglund
Juusola

Westerholm
(Kokko)