19.01.2024

Ari ”Beni” Hilli on oululainen valmentajalegenda. Velipoika Hannu on Risto Dufvan sanojen mukaan Suomen paras maalien tekijä, mutta Beni on monen mielestä Suomen paras maalivahtien tekijä. Onpa minulla sitten enemmän tai vähemmän väri- tai pelisilmää, niin uskon mainittuihin kehuihin.

Tänään ja todennäköisesti huomennakin Benin maalivahtitallin torjuja voittaa. Ja hävinnytkin pelaa hyvin. Kärpillä on tarjota viikonlopun kaksoisotteluihin Hämeenlinnassa kaksi vaihtoehtoa. Tomi Karhunen ja Niclas Westerholm saanevat molemmat pelata, mutta Kerhon maalivahdeista Sami Rajaniemelle osunee työvuorot sekä tänään että huomenna.

HPK-maalivahti Rajaniemi on nykyaktiiveista eniten liigapelejä pelannut maalivahti. Runkosarjapelien yhteismäärä ei tällä kaudella vielä ylitä 400 ottelua, mutta todennäköisesti ensi kaudella raja ylittyy. Liigaottelun kokoonpanossa ”Raju” on pian ollut 600 kertaa. Rajaniemen torjuntamäärät aloittivat kasvunsa Mikkelin Jukureissa. Jukurien noustua Liigaan kaudeksi 2016-17 pelasi Rajaniemi viisi kautta seuran ykkösvahtina. Otteluita kertyi 247. Hän pelasi Jukurien otteluista 83 prosenttia. Se on maalivahdille paljon!

Ennen Mikkeliä Rajaniemi piti päämajaansa Oulussa, vaikka kodit olivat syntymäkaupungin Ylivieskan ohella sekä Jyväskylässä (JYP) että Lahdessa (Pelicans). Sivusta katsellessa tuli mieleen reppumies, jolle ei ollut sijaa kummankaan kotikopissa.

Kärppiin Rajaniemi tuli joulukuun alussa 2015. Paikkohomma venähti pitkälle kevääseen ja pronssijuhlaan. Rajaniemi löysi Oulussa Hillin tallissa maalivahtiminänsä. ”Kärppäaika oli käänteentekevä uralleni.” Näin on Rajaniemi sanonut. Hän on Oulun kausipuolikkaan jälkeen pelannut yli 300 liigapeliä!

Mikkelin kausien pelitahti on menossa Hämeenlinnassakin. Rajaniemellä on kuluvalla kaudella liigamaalivahdeista toiseksi eniten voittoja, eniten torjuntoja ja eniten tappioita! Onkin iso todennäköisyys, että Rajaniemi pelaa Kärppiä vastaan molempina iltoina.

Kärppien tämän kauden veskareista Karhunen kypsyi voittavaksi maalivahdiksi Hillin palattua Lauri Marjamäen tiimissä Kärppiin kesällä 2013. Mestaruudet Kärpissä keväinä 2014 ja 2015. Kuka ei muista Tapparan Olli Palolan avopaikan laukausta seitsemännen finaaliottelun jatkoajalla? Karhusen räpylään… Hetkeä myöhemmin Juhamatti Aaltonen ”räjäytti” Raksilan.

Nykyisin Hillin koulua käy Karhusen ohella Westerholm. ”Nikke” pelaa tällä hetkellä uransa parasta kautta. Ja kun Hilli ottaa maalivahtivalmentajauransa liigamitalin numero 13, niin Westerholm saattaa olla torjuja, jonka edessä ulkopaikkakuntalaiset maalintekijät pettyvät.

Todettakoon, että Ari Hilli on ollut Kärppien nousujoukkueen (2000) ja jokaisessa 2000-luvun mitalijoukkueessa maalivahtivalmentaja.
Ja vielä, kuka on paras maalien tekijä? Todennäköisesti HPK:ssakin pelannut Teemu Turunen. Kärppien hyökkääjä johtaa Liigan maalitilastoa (20). Joulun jälkeen kahdeksassa ottelussa Turusen tehot ovat olleet 6+6, kuusi maalia ja kuusi maalisyöttöä!

Tänään Kärpät ja HPK kohtaavat neljättä kertaa tällä kaudella. Kärpät on voittanut kolme aiempaa kohtaamista, maaliero on 14-2, pisteet Kärpille 9-0.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Bunnaman – Björkqvist
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Hermonen – Tiivola – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund
Pieniniemi

Westerholm
(Karhunen)