03.12.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Turun Palloseura on Kärppien peli-illan vieras. Liigaseuraajille niin niin tuttu Tepsi on jälleen kurkottamassa hunajapurkille – mestariksi. Suurseura on uinunut yllättävänkin pitkään mestaruusspekulaatioiden tutkien alapuolella.

Kärppien liigasta poissaolon aikana (1989-2000) TPS menestyi tavalla, joka saa edelleen vetämään henkeä: kuusi mestaruutta, kolme hopeaa ja kahtena ”heikkona” kautena viides sija. Eikä tässä vielä kaikki, voisi sanoa: TPS voitti mestauuden Kärppien putoamis- ja paluukaudellakin 1989 ja 2001.

Kärppien nousu ja Tepsin laskukausi leikkaavat mielenkiintoisesti keväässä 2004 Kärppien voitettua TPS:n finaalisarjassa. Jatkoaikamaali a´ la Ari Vallin jne… Tuon kevään 2004 jälkeen Kärpät on ottanut kuusi kultaa ja pari hopeaa ynnä muuta. Entä TPS? Yksi liigahistorian yllätyksellisimmistä mestaruuksista keväällä 2010. Eipä juuri muuta.

Ei olekaan ihme, että vahvat taloudelliset tukijat saanut TPS on viime kaudet tähdännyt juuri tähän kauteen. Tepsin kaksi viimeistä hopeakevättä 2021 ja 2022 ovat olleet jossain määrin yllätyksiä. Juhlavuosi ja mestaruus tälle keväälle on tavoite ja maali! Jos Tepsi voittaa keväällä, on tilanne liki sama kuin Tapparalla keväällä 2003 Oulussa. Kirvesrintojen edellisestä mestaruudesta oli 15 vuotta, Tepsille tulee keväällä 13 kautta.

Kärppien kausia ilman kultaa on neljä. Neljä, jonka jälkeen on pelattu finaalissa 2019 ja 2020 jäi runkosarjavoittajiltakin pelaamatta, kiitos koronan. Kärpät ei siis ole romahtanut mihinkään pitkään alhoon, murheen laaksoon. Urheilukannattajien muisti vaan on niin hektistä nousuineen ja laskuineen. ”Kun voitetaan, niin hatut lentää, mutta kun hävitään, niin haudataan elävältä.” Niin, sitä se pelaaminen ja kannattaminen suurin piirtein  on, rakkautta ja vihaa (hallituissa) raameissa.

Kärppien kunniahimosta ja kannattajien odotuksista kertoo kuluva kausi. Seurassa halutaan satsata, jotta pysytään huipulla ja kannattajat suorastaan vaativat sitä. Alkukausi ei ole ollut paraatimarssia, mutta potentiaali pelata pitkälle kevääseen ei ole kadonnut. Viimeiset asiat mitkä nyt kannattaa hukata, ovat joukkueen itseluottamus ja kannattajien uskollisuus.

Tänään taas tunnetaan vahvasti, kun Kärppien ja Tepsin peli-ilta alkaa kello 18. Kumpikin mittaa itseään kovaan haastajaan, mutta iso maali, johon ainoastaan yksi osuu, odottaa keväässä. Maltetaan ja nautitaan matkasta.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius