26.12.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärppien loppuvuosi 2022 on kovien iltojen täyttämä. Tapanina JYP Jyväskylässä ja keskiviikkona HPK Hämeenlinnassa. Huipennuksena perjantaina Raksilassa vuoden viimeinen liigailta ja vastassa syyskauden sensaatio Lahden Pelicans.

JYP tänään on mielenkiintoinen testi. Edelleen kovaa vakiopelaajavajetta kärsivä kärppäjoukkue hakee Hippokselta kauden ensimmäistä voittoa JYPistä. Jos Kärppien alkukausi on mennyt alavireisesti, niin samaa voi sanoa keskisuomalaisjoukkueesta.
Viime kaudesta Liigassa eniten vahvistunut JYP lähti kesällä rakentamaan uutta tulevaisuutta. Seuraomistaja Jukka Seppänen sanoi keskinkertaisuuden riittävän ja toimitusjohtaja Risto Korpela tiesi mitä tehdä: huippuvalmentaja ja uuden päävalmentajan haluama pelaajanippu.

Jukka Rautakorpi rikkoi alkukaudesta päävalmentajana 900 runkosarjaottelun rajan JYP-logo rinnassaan. Pääuransa valmentajana hän on tehnyt Tapparassa, mutta valmentajana Rautakorpi aloitti juuri JYPin junioreissa 1990-luvun alussa.

Rautakorpi pani heti keväällä tuulemaan. Kakkosvalmentajaksi tuli toinen tulisielu Ville Nieminen. Syksyyn mennessä hurrikaaneihin tuli lähes kolme kentällistä pelaajia ja Eetu Laurikainen maaliin. Marraskuussa ilmestyi uusi (toinen) ykkösveskari, Veini Vehviläinen, Jyväskylään.

Nykynippu on valmis pelaamaan sijoista kuuden joukkoon, mutta vähän ovat dieselinä hurrikaanit menneet lukuun ottamatta pistepörssiä johtavaa Jerry Turkulaista. Heikko erikoistilannepelaaminen on ollut suurimpia syitä alakerran sijoitukseen.

Kärpät on kohdannut jyväskyläläiset kahdesti ja petojen kopissa tiedetään hurrikaanien potentiaali. Se on koettukin, sillä JYP on vienyt molemmat keskinäiset ottelut jatkoajalla. Pisteet JYPille 4-2 ennen tätä iltaa. Kärpät on lähtökohtaisesti illan isäntiään vahvempi ja tuntuu hämmentävältä ajatella, että JYP veisi keskinäisissä kamppailuissa kolmannen voiton putkeen…

Kärppien kokoonpanoja ruuvataan poissaolojen ja lisätehojen vuoksi, mutta maalilla pelannee Leevi Meriläinen, joka on ensimmäinen oululaislähtöinen NHL:ään varattu maalivahti. Ottawan maalivahti on monelle liigaseuraajalle vielä outo. Eipä ihme, sillä ”Mertsi” pelasi uransa ensimmäisen liigaottelun syyskuun lopulla 4-1 voitossa HPK:ta vastaan Oulussa. Ensimmäinen nollapeli (4-0) tuli vajaa kolme viikkoa myöhemmin Vaasan Sportia vastaan.

Nyt Meriläinen kohtaa Liigassa ensi kertaa JYPin Veini Vehviläisen. Kaksikon kausisaldo on aika lailla sama: kummallakin kuusi voittoa, samojen voittoprosenttien lisäksi samaa luokkaa olevat torjuntaprosentit ja lasketut maalit per peli.

JYPin ja Kärppien edellisen kohtaamisen ratkaisi jatkoaikamaalillaan Severi Lahtinen. Tänään Kärppien ja Meriläisen tehtävänä on pilata Lahtisen juhlapeli, 200. liigaottelu. Se on tehtävissä.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius