25.11.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Suomalainen jääkiekkoilu elää kulta-aikaansa ja suomalaispelaajat ovat arvossaan. Kotimainen juniorityö on vuosikymmeniä puskenut pelaajia, jotka ovat vastanneet odotuksiin, osa heistä jopa NHL:ään asti. Laajan pelaajarintaman taso on saanut suosimaan suomalaista, mutta silti yksikään liigaseura ei pärjää pelkillä kotimaisilla pelaajilla, kun osa pelaajista vaihtaa seuraa, lopettaa tai lähtee ulkomaille.
Jos omissa ei ole, silloin hankitaan ulkomailta. Pitkään aikaan ei pelkkä vieraspassi ole riittänyt, tulijan pitää olla parempi kuin kotimainen – ottaa paikkansa joukkueesta. Liigapelaajista noin viidesosa on lähtöisin muualta kuin Suomesta. Näin myös Kärpissä, jossa omavaraisuus on ollut pitkään perusteltu ylpeydenaihe.

Viidettä kauttaan Kärpissä pelaava Ludwig Byström saavuttaa tänään IFK-illassa Helsingissä 200 runkosarjaottelun rajan. Oululaisjoukkueessa on aika harvoin ollut yhtä aikaa useita ulkomaalaispelaajia, ja harva heistä on pelannut Kärpissä yhtä pitkään kuin Byström.

”Ludde” on vasta viides ulkomaalaispelaaja, joka rikkoo kärppänä 200 liigaottelun rajan. Kärppien ruotsalaispelaajista Byström on pelimäärältään ykkönen, mutta kaikista Kärppien historian ulkomaalaisista liigapelaajista Ludde on viides.

Eniten Kärppien liigajoukkueessa pelannut ulkomaalainen on Ivan Huml, joka pelasi Kärpissä kausina 2010-16 yhteensä 289 runkosarjaottelua. Tsekkihyökkääjän jälkeen toiseksi eniten Kärppien pelejä on pelannut kanadalainen Shaun Heshka, 254. Lisäksi tsekki Petr Tenkrat ja yhdysvaltalainen Brett Lievers ovat kärppäpaidassa rikkoneet 200 liigaottelun rajan. Mikäli Byström pysyy ehjänä, hän ohittaa Tenkratin (220) ja Lieversin (208) Kärppien pelimäärät.
Kärppien omavaraisuutta osin kuvaa se, että seurassa ei ole ollut paljon satojen liigapelien ulkomaalaisia. Illan vastustajalla Helsingin IFK:lla on pitkät perinteet myös ulkomaalaispelaajien hankinnoissa. Esimerkiksi suomalaispelaajatkin huomioiden kanadalainen Darren Boyko on kymppisakissa IFK:ssa eniten Liigan runkosarjapelejä pelanneista. Boyko pelasi IFK:ssa 11 kauden aikana 476 runkosarjaottelua.

Kärppien Byströmin tavoin viidettä liigakauttaan samassa seurassa pelaava IFK:n ruotsalainen Johan Motin saa ensi viikolla täyteen 300 liigaottelua, näistä Motin tosin pelasi kauden verran (59 ottelua) Lukossa ennen IFK:hon tuloaan.

Nippelitietona voi todeta kahden ulkomaalaispelaajan pelanneen itsensä sadan eniten runkosarjapelejä Liigassa pelanneen joukkoon. Kanadalainen Eric Perrin pelasi Suomessa 12 kauden aikana 643 ottelua ja Allan Measures 619 ottelua 14 kauden aikana.

Tämän kauden IFK pelaa varsin vähillä ulkomaalaisvahvistuksilla. Kolme ruotsalaista Motin, Sebasytian Dyk ja Eddie Larsson ovat suomalaisnimiltään erittäin kovan joukkueen täydennyksinä.
Stadilaisten pelaaja-aitiossa häärää entinen Liigasta tuttu mies Cory Murphy. Kanadalainen pelasi yhteensä noin 250 liigaottelua Espoon Bluesissa, Tampereen Ilveksessä ja Helsingin IFK:ssa.
Kärpissä on IFK:n tavoin ruotsalaisväriä. Byströmin lisäksi David Rundblad ja Petter Emanuelsson. Kärppien neljäs ulkomaalaisvahvistus on kanadalainen Cody Kunyk.

Tänään on luvassa kova ilta. Nousukuntoinen IFK ja Raumalla keskiviikkona vahvasti pelannut Kärpät täyttävät tämän hetken Suomen vanhimman jäähallin. Kärpät voittaa harvemmin Helsingin vanhassa jäähallissa, mutta ainakin iltapäivällä on hyvä tunne: pisteet pohjoiseen…

Vaikka Byström ei illalla kukkia saakaan, niin kukkia kuitenkin jaetaan Stadin kiekkoillassa, sillä porilainen pääerotuomari Antti Boman tuomitsee 800. ottelunsa Liigassa.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius