19.12.2023

Uusi alku. Sitä Kärppien johdossa varmasti haetaan päävalmentajavaihdolla. Kärpät on tämän vuosituhannen menestyjä, ja rima on ollut korkealla. Aina odotetaan menestystä, vaikka voisi olla itsestään selvää, että täysosumia ei tule joka kerta – ellei ole ainoa osallistuja.

Menestysvalmentaja Lauri Marjamäki ja Liigan korkein pelaajabudjetti vaikuttivat lähtökohtaisesti täydelliseltä liitolta. Liigan pelaajabudjetit eivät automaattisesti tarkoita parhaita sarjan pelaajia. Kärppien käytäntö on ollut ilmoittaa pelaajabudjetti, joka käytetään kauden mittaan. Tapa on selittänyt takavuosien täsmähankinnat siirtoajan rajoilla, eikä budjetti ole mennyt yli.

Käytäntö lienee ennallaan, sillä Kärpät ei todellakaan lähtenyt kauteen 3,5 miljoonan joukkueella. Toivottavasti. Ja jos lähti, niin sitten on maksettu liikaa liian monelle. Käytännössä summat ja pelaajan tekeminen kohtaavat aika harvoin. Jotkut ali- ja toiset ylisuorittavat. Osa pelaajista on arvioitua enemmän laskussa – ja joku kehittyy ja esiintyy kauden tähtiluokassa turistihinnalla. Niin, lyhyesti: joukkueen rakentaminen on äärettömän herkkä taiteenlaji.

Teeman kautta kohti illan peliä. Joskus joukkueesta paljastuu helmi, löytö pelaajien kirpputorilta. Sellainen kuin tällä kaudella Atro Leppänen, Vaasan Sportin divaripakki.

Leppänen loisti viime kaudella Mestiksessä. Moni liigaseura huomasi hänet. Muutama jopa vähän lähestyi, mutta ei uskonut hintapyynnön ja tulevien esitysten kohtaavan. Vaasan Sport päätti katsoa Mäntän pojan potentiaalin. Täysosuma.

Risto Dufvan läksiäiskausi Liigasta saattaa päättyä playoff-kevääseen. Se olisi kruunu pitkälle uralle, mutta vaatisi jäällä lisää täysosumia – maaleja! Yksi Leppänen ei riitä. Ruotsalaisrintaman tehot tulevat ratkaisemaan Sportin kevään.

Maaleja! Maali on pelin suola ja tie menestykseen. Illan joukkueet Sport ja Kärpät ovat olleet tehottomia, maalit ovat puuttuneet ja sen mukana tulos. Kärppien tehottomuus lopulta söi Marjamäen eväät. Teemu Turunen ja Ville Koivunen ovat kahdestaan tehneet kolmasosan Kärppien maaleista! Mainittujen lisäksi hyökkääjistä Marko Anttila on tehnyt hyvän määrän maaleja, 6.

Kärppien perusluvut ovat muuten kunnossa. Erikoistilanteissa ollaan hyviä ja maalivahti- sekä puolustuspelaaminen oikeassa suunnassa. Kotipelit ovat kulkeneet, voittoja on tullut ja sijoitus on aika lailla sitä, mitä on ansaittu. Mielestäni joukkue yrittää, eikä ilmapiirissä ole ainakaan ulospäin pahaa hajua.

Mutta, se maalinteko. On selvää, että Risto Dufvan Jyväskylän ajan luottopuolustajan Ville Mäntymaan päävalmentajan pestin arki Kärpissä on ankeaa, ellei joukkueen osumatarkkuus parane. Paranee tai ei, niin budjetin käyttämättömälle osalle voisi olla käyttöä. Tarve- ja toivelistalla olisi kaksi maalintekijää. Tuttuja ja varmoja arpoja, keitähän he ovat?

Siihen asti: maaleja muutkin kuin Turunen ja Koivunen!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Tiistai-illan kokoonpano:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Ritchie – Bunnaman – Gunler
Korpimäki – Tiivola – Heikkala
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Ohtamaa – Berglund
Koivisto – Jandus
Kivistö – Olkkonen
Paaso

Westerholm
(Karhunen)