08.12.2023

Pori ja Isomäki. Aika moni liigapelaaja mainitsee Porin ankeimmaksi vierashalliksi. Kyseessä eivät ole enää vuosiin olleet olosuhteet, mutta jotain kummaa Isomäessä on. Paria ehostusta ennen halli oli karmea lato, jossa yleisödesibelit kilpailivat lentokoneen laskeutumismelun kanssa. Ja Ässät voitti useammin kuin hävisi. Useimmin maalin teki Arto Javanainen. ”Javan” paita numerolla 4 on Isomäen katossa. Tänään puhutaan maalintekijöistä, joten lienee sopivaa vähän muistuttaa edesmenneestä Arto Javanaisesta, liigahistorian kaikkien aikojen maalitykistä. Yhteensä maaliässä teki SM-Liigassa 462 runkosarjaosumaa.

Aloitetaan. Kaudella 1978-79 ässäjuniori Arto Javanainen, 19, paukutti aikuistuttuaan SM-Liigassa 36 ottelussa 31 maalia. Keväällä 1989 Java lopetti toisen TPS-kautensa liigamestaruuteen. Maalisaldo oli aika sama kuin Ässissä kymmenen vuotta aiemmin, 32 osumaa 44 pelissä. Javanainen väläytti SM-Liigassa näiden kymmenen kauden aikana punavaloa 360 kertaa!

Kesällä 1989 hämmästys olikin suuri, kun Javanainen ei jatkanutkaan Tepsissä, jossa kahden kauden saldo oli ollut 79 maalia 88 pelissä! Tepsi-jatkon ohella maailma saattoi olla auki, mutta porilainen on porilainen – ja niin oli Javanainenkin. Hänelle rakas kasvattajaseura Ässät oli Oulun Kärppien tavoin pudonnut Divariin.

”Patasydän” vei miehen Divariin palauttamaan Ässiä SM-Liigaan. Ässien ja Kärppien odotettiin palaavan pompulla SM-Liigaan. Ässät nousi, Kärpät ei. Javanainen tykitti Divarissa 59 maalia, otteluita oli 36.

Nykyliigassa 30 osuman kausirikkojat ovat harvassa. Yli 20 maalin tekijöitä ei taida tulla kymmentäkään. Isomäessä on tänään jäällä muutama, jotka tuon rajan voivat rikkoa. Teemu Turunen ja Ville Koivunen ovat Kärppien ehdokkaita, Ässillä lähinnä Lenni Hämeenaho.

Liiga, itse peli ja lähes kaikki on muuttunut, pistelaskukin. Maalit kuitenkin edelleen ratkaisevat. Kärppien ja Ässien maalikuninkuus voitettiin viime kaudella 16 maalilla. Teemu Turunen ja Roope Talaja olivat joukkueittensa maalikuninkaita. Viime kaudella Turunen teki Kärppien maaleista noin joka kymmenennen, Talaja Ässille joka kahdeksannen!

Nyt viimein ytimeen: Sarjan maalipörssiä johtava (Jani Nymanin ja Jens Lööken ohella) Turunen tekee tällä hetkellä Kärppien joka viidennen maalin. Kolmentoista maalin Turunen on hyvässä tahdissa, mutta muu joukkue osuu liian harvoin. Joukkueen on jatkossa tehtävä maaleja kolme per peli, silloin tarttuu pisteitä kyliltäkin. Kaiken kaikkiaan kumpikin illan joukkue puolustaa hyvin, mutta tekee aivan liian vähän maaleja.

Kärppien ahkera nelosketju on monin tavoin malliksi muille. Arttu Hyry ja Aleksi Antti-Roiko ovat maalanneet neljästi, ja Marko Anttila viisi kertaa, yhteensä 13 maalia! Kaikki osumat tasakentällisin. Työmiehistä kun puhutaan, niin ei unohdeta Atte Ohtamaata. Kapteeni on joukkueesta ainoa, joka on plusmiinustilastossa nelosketjulaisten edellä. Lisäksi Atte on pisteissä ennätysjahdissaan, nyt 4+11.
Pari viikkoa sitten Kärpät isännöi Ässiä. Ottelu päättyi vähämaalisesti 2-1 Kärpille. Varsinaisen peliajan maalit tekivät Turunen ja ässäkapteeni Jesse Joensuu. Voittomaalikisan maaleillaan lisäpisteen ratkaisivat Kärpille Koivunen ja Noel Gunler.

Pikkujouluajan paras lahja olisi nyt maalintekemisen taito.

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Kärppäpuolustaja Emil Pieniniemi pelaa viikonlopun ajan Kokkolan Hermeksen riveissä. Hermes kohtaa tänään Kajaanissa Hokin ja huomenna pelit jatkuvat Iisalmessa Peli-Karhujen vieraana.

 

Kärpät tänään Porissa:

Turunen – Kemppainen – Antonen
Junttila – Koivunen – Gunler
Ritchie – Bunnaman – Björkqvist
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Jandus
Kivistö – Olkkonen
Ohtamaa – Berglund
Paaso

Westerholm
(Kokko)