28.12.2023

Otsikkokysymystä voisi pohtia. Kärppien ja Turun Palloseuran kiekkoillassa on kaksi maalinteon kanssa tuskaillutta joukkuetta. Runkosarjaotteluiden voittamiseen tarvitaan enemmän maaleja kuin kevään playoff-peleissä. ”Runkosarjoja voitetaan hyökkäämällä ja pokaaleita puolustamalla.” Sanonta pitää paikkansa.

Illan molemmilla joukkueilla on viime kausina ollut puutetta kovan luokan maaliharppuunasta. Kauden alkaessa kummallakin oli yksi ennakoitu täsmäase: Tepsillä Markus Nurmi ja Kärpillä Teemu Turunen. Vuoden vaihtuessa kumpikin ykkösnimi on joukkueensa maalipörssin kärki.

Teemu Turunen tuli Liigaan 20-vuotiaana syksyllä 2016. Nyt miehellä on Liigassa viisi täyttä kautta, yksi pätkäkausi ja menossa oleva kausi. Runkosarjaotteluita on vähän reilut kolmesataa ja maaleja 99. Se on kovaa jälkeä marraskuussa 28 täyttäneeltä laitahyökkääjältä.
Liigassa on tällä hetkellä viisi pelaajaa, jotka ovat syksystä 2016 tähän päivään tehneet Turusta enemmän maaleja. Heistä neljä on pelannut kauden enemmän Turusen oltua Sveitsissä ja Venäjän KHL:ssä.

Syksystä 2016 Turusen tavoin seitsemällä kaudella Liigaa pelannut Ville Meskanen on tehnyt yhteensä 101. Ilveshyökkääjän saldo on kaunistunut tällä kaudella ainoastaan kaksi maalia, ja Meskanen on nykynäkymin Turusen ohitettavissa. Turunen voitti viime kaudella Kärppien sisäisen maalipörssin, kuusitoista osumaa. Turusen seuraava maali on kauden kuudestoista – ja sadas Liigassa!

Sata maalia on kova määrä, mutta tällä kaudella Turunen kamppailee myös koko Liigan maalikuninkuudesta. Puolen kauden tahti lupailee Turuselle 25 runkosarjamaalia tai maalin pari enemmän. Niillä luvuilla olisi vahvoilla maalikuninkaaksi. Viime kauden maalikunkku Jyväskylän Jypin Reid Gardiner teki 27 pussia (nyt Gardinerilla 11). Maalikuningaskisan suosikkeihin myös kuuluva TPS:n Nurmi, 25, on pelannut Turusen tavoin seitsemän kautta Liigaa ja otteluitakin on samaa luokkaa, vähän yli kolmesataa. Yhteensä Nurmi on tehnyt 75 maalia, joista tällä kaudella 12.

Muista suosikeista myöhemmin, nyt tähän iltaan. Tepsi ja Kärpät kohtaavat kolmatta kertaa tällä kaudella. TPS on vienyt aiemmat ”jatkoilla”, rankkarikisassa ja jatkoajalla. Pisteet turkulaisille 4-2. Tasaisuutta voi alleviivata lähihistorialla, sillä joukkueiden kymmenen edellistä keskinäistä ottelua on päättynyt maalin erolla.

Tasaista on varmasti tänäänkin, mutta tehköön Kärpät voittomaalin, ja mieluimmin maalarina Turunen!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Hyökkääjä Ville Koivunen on sairastumisen vuoksi sivussa illan pelistä. Torstain vierasotteluun Kärpät lähtee seuraavalla kokoonpanolla:

Turunen – Kemppainen – Ritchie
Junttila – Bunnaman – Gunler
Hermonen – Tiivola – Korpimäki
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund
Juusola

Karhunen
(Westerholm)