24.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kevät tuo maalarit, mutta talvellakin tarvitaan osumia. Kärpissä katseet kääntyvät tuttuihin miehiin. Julius Junttila ja Ville Leskinen ovat kumpikin kymppisakissa, kun katsoo Kärppien kaikkien aikojen runkosarjan liigamaalareita.

Leskinen on tehnyt kärppäkausinaan maaleja 20 osuman takuulla, huippunaan kausi 2018-19, jolloin maaleja tuli 29. Nyt on kasassa 13, joten kahdenkympin raja voi vielä rikkoutua.

Junttila on tehnyt maaleja 11-12 per kausi. ”Jullen” huippuina ovat kaudet 2013-14 ja 2019-20, joina kumpanakin Junttila pussitti 19 osumaa. Nyt on kasassa kuusi maalia, joista kolme vastustajan tyhjään maaliin veskarin ollessa pois maalilta.

Viime viikolla Kärppien ja Junttilan 4-0 maali Jukureita vastaan oli hänen 120:s Kärppien liigajoukkueessa. 2000-luvulla Liigaa pelanneista se on toiseksi eniten Mika Pyörälän (216 maalia) jälkeen. Junttila ohitti Mikkelin osumallaan Jari Viuhkolan, joka teki liigaurallaan 119 runkosarjamaalia.

Kärppien liigaputoamisen aikoihin (1980-luvun lopulla) maalarimestarit paukuttivat 40 maalin rajaa rikki, mutta sen jälkeen 30 maalin rajan rikkominen on tuonut maalikuninkuudet. Poikkeuksena vuosituhannen vaihteen liigakausi 1999-2000, jolloin Kai Nurminen tykitti 41 maalia Turun Palloseuralle.

2000-luvulla kaksi kärppää on rikkonut 30 maalin rajan. Janne Pesonen oli kauden 2007-08 kuningas 34 maalillaan ja Charles Bertrand kymmenen vuotta myöhemmin, 32 maalia. Kärppien viimeinen pistepörssin voittaja on Juha-Pekka Haataja (28+31) kaudelta 2012-13.

Kärppien reseptinä runkosarjojen voittokulkuvuosina on ollut tasaisen rintaman tulivoima. Neljän ketjun rytmi on jauhanut runkosarjassa hyvät asemat. Keväissä on sitten ykkösrintama ja hyvä maalivahtipeli ratkaissut loput. Hyvä ja uhrautuva puolustuspeli on menestysvuosina ollut aina itsestäänselvyys.

Kun katsoo tämän illan vierasjoukkue Rauman Lukkoa, niin siinä on kuin kopio menestyskausien Kärpistä. Viime kausi oli putous, mutta viimeiseen neljään kauteen Lukko pelaa kolmatta huippukautta.
Tämän kauden Lukko pelaa hyvää hyökkäyspeliä, tiivistä puolustuspeliä ja erikoistilanteet ovat hallinnassa. Vajaapelissä joukkue on Liigan paras ja ylivoimakin on hyvää. Maalintekokaan ei ole ollut pelkästään tähtimiesten varassa. Lukolla on kymmenen maalin rikkojia vähemmän kuin Kärpillä!

Kärpillä on tällä hetkellä kolme yli kymmenen maalin tekijää: Leskinen, Teemu Turunen ja Joonas Kemppainen. Lukolla on Sebastian Repo ja Gabriel FontaineJottei menisi pelkästään sarjakärki Lukon kehumiseksi, niin todettakoon Kärppien ja raumalaisten kaikkien kolmen peli-illan olleen hyviä ja tasaisia. Kolme kohtaamista ja joka kerta edellistä parempi ja viihteellisempi peli.

Lukko-peleissä Kärpät on näyttänyt potentiaaliaan. Keskinäisissä peleissä tasoeroa ei ole ollut nimeksikään, ei pelin hallinnassa tai erikoistilanteissa. Vähäjäähyisissä illoissa ei ole tehty yhtään maalia ylivoimalla. Kumpikin on voittanut vieraspelin 2-1 ja kolmannen illan Raumalla Lukko voitti jatkoajalla 3-2. Voitot ovat siis raumalaisille 2-1, pisteet 5-4 ja maalit 6-5.

Tänään on joukkueiden neljäs kohtaaminen. Runkosarjassa se on joukkueiden viimeinen. Luvassa on hurja ilta. Liigadynastiaksi ja Suomen parhaaksi seuraksi pyrkivä Lukko haluaa mitata itseään 2000-luvun parhaaseen liigaseuraan Kärppiin. Tämä on iso peli myös Lukolle, vaikka runkosarjassa sillä ei paineita juuri nyt olekaan.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius