04.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Otsikon kysymys voi harhauttaa jonkun luulemaan, että mietin Kärppien ylivoimapeliä. No, mietin minä sitäkin, mutta todellisuudessa pohdin eilistä peliä ja voittamista Helsingin vanhassa jäähallissa.
Kärpät on voittanut IFK-runkosarjaillan Stadissa noin 20 kertaa ja hävinnyt kaksi kertaa useammin. Joskus pelit saattoivat päättyä tasapeliin, niitä iltoja Helsingissä on pelattu 17.

Kolmen viimeisen kauden aikana Kärpät on voittanut ”punaisten” hallissa useammin kuin on hävinnyt, mutta silti: liian usein tulee kurat housuun Helsingissä. Eiliseen 2-0 tappioon löytyy selityksiä, ja on tylyä osoitella, mutta Kärpät oli kaikessa vähän huonompi – eikä ansainnut voittaa.

Kotivahva IFK on nyt ottanut 13 perättäisessä kotipelissään pisteitä! Raksilassa usein hyvin viihtynyt IFK tulee Ouluun kärpänmetsästykseen. IFK on ”haistanut” veren, Kärpät ja runkosarjan kuudes sija on IFK:n omissa mailoissa. Itseluottamus on kohdallaan.

Eilinen on kuitenkin eilistä. IFK oli mielestäni eilenkin lyötävissä, mutta ilta jäi monelta osalta vajaaksi eikä arkea helpottanut yleisön onnistunut manipulointi tuomaristoon. Tiukassa pelissä tuomarilinjan johdonmukaisuus on tärkeä asia. Eilen linja oli häilyvä.

Kärpillä on eväät voittaa tänään. Koko kauden vähin jäähyin pelaamaan pystynyt Kärpät tuskin joutuu toisena iltana perättäin jäähysumaan. Vastaavasti pitkin kautta paljon kakkosia ottanut IFK tuskin pystyy raskaassa viikonlopussa toiseen yhtä siistiin pelaamiseen…

Kärpät osaa puolustaa, mutta sekään ei riitä, jos ei kiekkoa saada vastustajan maaliin. Kokenut ja taitava joukkue tietää logiikan ja keinot, miten maaleja tehdään. Omilla vahvuuksilla, joiden kirjo Kärpillä riittää: on luovuutta ja on kykyä suoraviivaisuuteen. IFK on pelannut pitkään hyvin, mutta sen vieraspelaamisessa on puolustusongelmia. Pienemmässä kotihallissaan joukkue puolustaa paremmin. Isommissa kaukaloissa liike ja ehtiminen vaikeutuu – ja rangaistusminuutteja tulee enemmän.

Kärppien ylivoima ei ole ollut pelote, mutta liikettä löytyy. Kova työnteko ja luistelu tuottaa tilanteita ja vaistomainen jäähyjen varominen antaa tilaa kiekolliselle joukkueelle. Ja tulee se ylivoimamaalikin aina silloin tällöin. Liike on lääke, sanotaan – ja niin se on Kärpilläkin.

PS. Perjantaina IFK-hallissa kymppitilinsä täyteen saanut Otto Karvinen istuu tänään pelikieltoaan ja loukkaantumisestaan toipunut Petter Emanuelsson palaa pelaavaan kokoonpanoon.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius