19.04.2024

Kärppien kausi on ollut raastava. Iso seura tavoittelee aina menestystä. Joukkueesta yritetään rakentaa paras mahdollinen. Kukaan ei tee tahallaan huonoa joukkuetta. Esimerkiksi viime kauden (2022-23) joukkue vaikutti täydelliseltä paketilta Liigaan. Ei ollut.

Tämän kauden joukkue ei ollut syyspapereissa top-kolmessa. Tosissaan oli kuitenkin yritetty. Syksyä muistellessa ja kauden kauhuja kokeneena täytyy sanoa, että pronssi olisi kova juttu. Neljäs sija pettymys, mutta syksyyn peilaten odotettu.

Jos pelaaja olisi niin hyvä kuin hänen agenttinsa väittää, niin pelaaja pelaisi NHL:ssä. Ostaja luottaa agentin puheisiin niin paljon kuin uskaltaa, ja toivoo, että pelaaja on joukkuetta täydentävä pala. Joskus on, ja silloin kaikki ovat tyytyväisiä. Yleensä ei ihmeitä tapahdu. Joukkueesta uskonkin, että jokainen on tehnyt parhaansa. Ollut niin hyvä kuin on. Odotukset, luulot ja toiveet ovat olleet liioiteltuja.

Tänään pelataan pronssista. Jos se tulee, on se joukkueelta arvostettava saavutus. Kärppien voittaessa on kaksi parempaa, siitä ei ole sanan sijaa, mutta loput ovat takana. Kauden alla en olisi uskonut Helsingin IFK:n ja Tampereen Ilveksen olevan Kärppien takana lopullisissa sijoituksissa. Tampereen Tapparan uskoin olevan Kärppien edellä.

Lahden Pelicansia en osannut arvostaa, mutta joukkue ansaitsee kaiken minkä saa. Päävalmentaja Tommi Niemelä voisi olla Vuoden valmentaja, mutta niin voisi olla kuka tahansa vielä tänään neljän jäljellä olevan joukkueen päävalmentaja. Niemelää lukuun ottamatta muut luotsit ovat ”liigatulokkaita”. Tapparan voittaessa Rikard Grönborg voisi olla Vuoden valmentaja. Kuopion KalPan Petri Karjalainen voisi olla, samaten Kärppien Ville Mäntymaa. Pronssipelin voittaneen joukkueen valmentaja on mainitun parin suosikki. Jos Pelicans on mestari, valitsisin Niemelän. Jos ei, niin onneksi en ole valitsemassa. Kaikki neljä ovat tehneet laatutyötä.

Kärppien kautta 2023-24 arvioidaan joka taholla, joten tässä päätöspelin lämmittelypuheessa voi kohdentaa huomiota pariin yksilöön. Pronssipeli lasketaan ilmeisesti playoff -peliksi, joten Julius Junttilasta tulee tänään viides kärppä, joka on pelannut 500 runkosarjaottelua ja sata playoff-peliä Kärppien paidassa! Hattu päästä!

Syksyllä itseään kuntouttanut ja Liigan tavoille taas totutellut Miika Koivisto johtaa kevään playoffien puolustajien pistepörssiä. Ja saattaa voittaa kevään playoffien pakkipörssin, vaikka Koiviston pelit loppuvat tähän iltaan. Lähes pinna per peli on kova tahti hyökkääjillekin, saati puolustajalle. Kärpille Koiviston panos oli tärkeä jo runkosarjassa. ”Manu” oli joukkueensa peliaikaykkönen, kolmanneksi tehokkain ja pelasi Kärppien kaikki ottelut. Koivisto on piste per peli -keskiarvoltaan 2000-luvun kolmanneksi tehokkain kärppäpuolustaja.

Häntä tehokkaampia ovat kärppinä olleet ainoastaan Jason Demers (NHL-pelaaja työsulkukaudella 2012-13) ja Jakub Krejcik (2019-20). Vastaavassa Kärppien 2000-luvun historiatilastossa playoff -tehoissa ovat Koiviston edellä Arto Laatikainen ja Ross Lupachuk. Kovaa jälkeä Koivistolta! Arvostan.

Tänään ratkeaa pronssi. Mitalin voittaminen Liigassa on aina hyvä suoritus. Kilpailu on kovaa ja lähes 90 prosenttia kauden 2023-24 pelaajista on pudonnut pelistä. Pronssikausi on nyt ja myöhemmin arvostettu kausi.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius