03.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Mikkeli on tuttu puolustusvoimien päämajakaupunkina. Perinne on omalla tavallaan säilynyt ainakin mikkeliläisessä jääkiekossa, jossa on joukkue – ja pomo. Vuosituhannen taitteessa se oli RD – Risto Dufva. Nyt se on OJ – Olli Jokinen. Pomoja molemmat.

Dufva rakensi mikkeliläiskiekon jalustan vuosituhannen molemmin puolin. Dufva meni suomisarjajoukkueen luotsiksi ja lähti liigavalmentajana. Risto oli työnsä tehnyt ja lähti uusiin hommiin lähestyen hiljalleen jo tuhannetta liigaotteluaan päävalmentajana.

Jokinen ratkaisi jatkoaikamaalillaan Helsingin IFK:n mestaruuden 1998. Hän oli nuori iältään, mutta pomo olemukseltaan. IFK mestaruuden jälkeen OJ lähti NHL:ään ja pelasi siellä paljon yli tuhat ottelua.

Mikkeliin ja Liigaan Jokinen tuli viime kesänä keltanokkavalmentajana, mutta pomon ottein. Jokisen ainoat eväät eivät kuitenkaan olleet isot puheet, vaan myös kova vaatimustaso ja kyky johtaa joukkonsa voittoon. Dufva oli tehnyt heimostaan liigajoukkueen, Jokinen piiskasi jukurinsa runkosarjan kärkeen ja playoff-peleihin.

Tämä kausi on Jokisen ja Jukurien toinen yhteinen kausi. Viime kaudella Jukurit yllätti kaikki, mutta harva uskoi Jukurien toiseen kovaan kauteen. Jonkinlaiset todellisuuden todennäköisyydet ovatkin tulleet vastaan. Jukureiden tämän kauden kova juttu olisi pelata itsensä playoffeihin. Se on edelleen mahdollista, mutta tällä kaudella monet tiukat illat ovat päättyneet tappioiksi, kun viime kaudella tasaiset pelit pyörähtivät voitoiksi.

Viimeisellä neljänneksellä Jokisen Jukurit ja Dufvan Sport tuijottavat silmät kiiluen kymppisijaa, joka veisi joukkueen maaliskuun puolivälin playoff-jäille. Tänään Sport ja Jukurit ovat isojen haasteitten edessä: Sport Tapparan vieraana ja Jukurit isännöi voittoputkessa kulkevaa kärppäjoukkuetta.

Kärpät ja Jukurit ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Kärpät voitti syyskuussa Lasse Kukkosen juhlapelin niukasti 4-3 Ville Koivusen maalilla. Pari viikkoa sitten Kärpät kävi näyttämässä vahvuuksiaan Mikkelissä ja voitti Kalevankankaalla 4-0.

Tammikuun peli (18.1.) on ollut molemmille joukkueille käänteentekevä. Mikkelin ilta mukaan lukien Kärpät on voittanut viisi iltaa kuudesta, Jukurit hävinnyt viisi kuudesta. Kärpät on kasannut pisteitä 15/18 ja Jukurit 3/18. Joukkueiden piste-ero on nyt 16 pistettä, Kärpät on viides ja Jukurit sijalla 11.

Panokset ovat tänään isot. Kärppien kokonaisuus on ollut viime ajat kunnossa, mutta Jukurien ylivoima on uhka, joka ”pakottaa” vieraat pelaamaan jäähyttömästi. Kärpät ottaa vähän jäähyjä ja se on tarpeen, sillä Jukurit on Liigan toiseksi paras ylivoimajoukkue.
Jukurien ylivoima on käytännössä yhden viisikon varassa, mutta tämä viiden hyökkääjän kvintetti osaa soittaa: Niklas Huuhtanen on tehnyt 9 ylivoimamaalia, Pekka Jormakka 7, Juhamatti Aaltonen 4 ja Patrik Puistola sekä Otto Mäkinen 3. Yhteensä nämä viisi ovat pussittaneet 26 ylivoimamaalia! Kärpät on koko joukkueena tehnyt 24 ylivoimamaalia…

Erikoistilanteet, joista alivoimassa joukkueet ovat Liigan heikoimmat sekä aloitukset tulevat olemaan tärkeitä. Aloituksissa Kärpät ennakkoon selvästi parempi, mutta vastapuolella on Liigan monen viime kauden The Aloittaja – Jarkko Immonen.
Mutta, sekin riittää, että joku on pomo – johtaja, joka näyttää suunnan. Esimerkiksi Ville LeskinenJoonas KemppainenTeemu Turunen.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius