08.12.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kuluvan vuosituhannen menestysjoukkueet JYP ja Kärpät ovat perustaneet peliään uhrautuvaiseen ja toimivaan puolustamiseen sekä onnistuneeseen maalivahtipeliin. Seurojen nykyiset päävalmentajat JYPin Jukka Rautakorpi ja Kärppien Lauri Marjamäki eivät ole poikkeus tästä seuraperimän kaavasta. He odottavat omiltaan kurinalaista peliä. Mutta mitä mahtoivat miehet pelin aikana miettiä Kärppien ja JYPin kiekkoillassa syyskuun lopulla? Varsinainen peliaika 6-6 ja jatkoajalla JYP nyppäsi maalillaan lisäpisteen Raksilasta mukaansa…

Ennustukset menevät yleensä pieleen, mutta veikkaan että tänään ei maalimäärissä tusinaan päästä. Vaikka maalit ovat pelien suola, niin taistelupelit, joissa kamppaillaan tilasta ja ajasta ovat henkilökohtaista herkkuani. Maalit tulevat tekemisen tuloksena kuin jälkiruokina. Aina ei voita, mutta taistelupelaaminen tuottaa kunnian lisäksi myös tuloksen. Ennemmin tai myöhemmin.

Jyväskylä on Oulun tavoin kiekkoilun maalivahtikasvattamo. Kärppien ja JYPin viimeisien vuosikymmenien osaaminen on puskenut laatumaalivahteja Liigaan. Tämän illan bonuksena on nostalgia, nuorten maalivahtien tuomana. Veini Vehviläinen on JYPin maalivahtikoulun priimuksia, joka jalostui Benin (Ari Hilli) tallissa Oulussa. Kärppäfanit kiittävät häntä edelleen Oulun ajasta 2017-19.
Veinin jälkeen Kärpissä loisti mm. Justus Annunen, joka edusti Kärppien ohella Suomen nuoria leijonia vuodenvaihteissa. Tapanina 2019 Annusen oltua leijonana Hillin talli esittelikin kaksi tuuraavaa nuorta tulokasta juuri Hippoksella. Joel Blomqvist ja Leevi Meriläinen taitavat olla liigahistorian nuorin maalivahtikaksikko, kumpikin oli tuolloin jouluna 2019 vasta 17-vuotias. Paljon nuorempaa duoa ei liigailtoihin ilmesty, mutta lähelle päästään tänään: Blomqvist on jo kaksikymppinen, mutta toinen maalivahti Niklas Kokko 18.
Kärpät lähti kuluvaan kauteen nuorilla maalivahdeilla. Riittäviä näyttöjä on annettu nuorten sarjoissa ja maajoukkueissa sekä viime keväänä Liigassa (Blomqvist).

Blomqvist, Meriläinen ja Kokko ovat kaikki olleet ikäluokkiensa eliittiä, joten Kärppien nuoren maalivahtirintaman ymmärtää. Se hoitaa kyllä osuutensa, jos joukkue edessä tekee minkä parhaimmillaan osaa. Vielä ei ole tehty.

Erikoistilanteista on jauhettu ja on aihettakin. Uskoin kauden alla Kärppien ylivoiman olevan tuhoisan tehokas, jopa vastustajien 5-5 pelirohkeutta rajoittavaa. Vielä ei ole ollut. Alivoima on ollut lähes koko Kärppien uusimman liigaelon ajan (n. 20 kautta) ylpeyden aihe. Alivoimapelaajat ja maalivahtipeli ovat sulattaneet teräksisimmätkin ylivoimat. Nyt ei ole ollut. Mutta Kärpillä on edelleen kaikki mitä sillä oli lähtiessä kohti kautta 2022-23. Tulos voisi jo alkaa kiittää työnsä tehneitä.

Tänään Hippoksella nälkäinen Kärpät hyökkää pistejahtiin. Viime vuosina Kärpät on viihtynyt Jyväskylässä todella hyvin.
Tänään on taas tilaisuus näyttää parastaan!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius