28.02.2024

Suomen Jääkiekkojournalistit lähettävät jäsenilleen näihin aikoihin muistutuksia tulevista palkittavista. Osa Liigan pelaajapalkinnoista valitaan mielipitein, ja osa tilastojen perusteella. Joitakin valintoja tehdään mainittuja tapoja risteyttäen. Useat palkinnot päätetään runkosarjan perusteella. Kaikkiin palkintoihin ei kysytä jääkiekkotoimittajien mielipiteitä.

Maalikuningasta ei tarvitse valita, hän antaa näyttönsä ja pokkaa palkinnon. Herrasmiespelaaja valitaan, mutta hänen on jossain määrin todistettava kelpoisuutensa. Vähäiset rangaistusminuutit paljoilla peliminuuteilla ovat pohjana valinnalle. Liigan parhaan runkosarjapelaajan valinta on paljolti mielipidejuttu. Perusajatus on kyseisen pelaajan merkitys oman joukkueen menestykselle, runkosarjassa.

Kärppien pelaaja saattaa olla edellä mainittujen palkintojen voittaja. Missä tahansa, mutta varmimmin tekojensa kautta Teemu Turunen. Jo tehdyt 28 maalia olisi useana kautena riittänyt maalikuninkaaksi. Voi riittää tälläkin kaudella.

Turunen päässee kolmen kärkeen runkosarjan parhaan pelaajan arvioissa, mutta voitto menee etelämmäs. Tämän pokaalin vaikeusastetta nostaa joukkueiden epätasaisuus. Jossain joukkueessa supermieheltä näyttävä pelaaja saattaisi olla jossain toisessa rivimies.

Herrasmiespalkinto voisi sekin osua Turuselle, mutta 14 rangaistusminuuttia vaikuttaa jo rötöstelyltä, kun vertaa Helsingin IFK:n tehomaalarin Julius Nättisen pelitapoihin kaukalossa – nolla minuuttia! Yleisesti ajatellen vähän jäähyjä keräävän puolustajan luulisi saavan nykytodellisuutta useammin herrasmiespalkinnon. Kärppien Miika Koivisto on pelannut kauden kaikki ottelut hyvillä tehoilla ja isolla vastuulla, rangaistusminuutteja kahdeksan. Herrasmies.

Vuosien saatossa eniten haavoja sieluuni on tuottanut Vuoden Tulokkaan valinnat. Ensinnäkin ihmettelen, että miksi tulokasta ei julkisteta runkosarjan jälkeen. Pitäisi. Tänä kautenakin minulla saattaa käydä kipeää. Aleksi Antti-Roiko on valintaa lähellä, mutta ei. Näin luulen.

Tehotilasto on usein kokeneitten pelimiesten hallinnoima. Yleensä puolustajien, ja lähes hämmästyttävän usein kärppäläisten voittama. Tällä kaudella Atte Ohtamaa kisaa tehotilaston voitosta. Siinä sivussa kapteeni Ohtamaa lähestyy omaa yhden kauden piste-ennätystään. Tämän kauden saldo on 8+18, pelejä on takana 47. Ennätyskaudellaan Atte teki pisteet 8+19 (46 ottelussa). Aikaa uuteen runkosarjaennätykseen on kuusi ottelua.

Illan peli Saimaan Palloa vastaan on viime viikon HPK-pelin tavoin vaativa. Kolmen pisteen voitto kiskaisisi Kärppien etutassut kuuden joukkoon. Viime vuosien normaalikausina playoffien ensimmäisen kierroksen huilivuoroon on päässyt 97 pisteellä. Varsinaisen peliajan voitolla SaiPasta Kärpät nousisi 97 pisteeseen.

Kärpät on voittanut kauden aiemmat kohtaamiset. Lappeenrannassa numerot ovat olleet molemmilla kerroilla Kärpille 5-2 ja Oulussa 4-2. Turunen on näissä peleissä tykittänyt neljä osumaa. Yleensä näiden joukkueiden kohtaamiset Raksilassa ovat olleet vähämaalisia. Tänään odotetaan enemmän, erityisesti Turuselta, Ohtamaalta ja Antti-Roikolta.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Junttila
Koivunen – Bunnaman – Antonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Karhunen
(Westerholm)