02.12.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärppien joulukuun avauksen perjantain ja lauantain peli-illoissa ei lahjoja jaeta. Pelicans Lahdessa ja Turun Palloseura Oulussa ovat Liigan hikisimpiä iltoja. Voittaa pitäisi, sillä joukkueet pelaavat samoista sijoista.

Lähes jokaisen Pelicans-illan alla vilahtaa mielessä joukkueiden dramaattinen karsintakevät 2000. Huhtikuussa 2000 Kärpät pudotti Pelicansin voitoin 3-1 hienossa ottelusarjassa. Pelicans sai mahdollisuuden todistaa liigakelpoisuuttaan. Pelicans vakuutti liigaperheen viikon määräajassa, ja sai pitää liigapaikkansa. Samalla Liiga suljettiin 15 joukkueen sarjaksi.

Lahdessa ei unohdettu Kärppien sarjapaikan ryöväystä eikä etenkään karsintataistelun jälkeistä kesäkaappausta: lahtelaisten tehomies Brett Lievers siirtyi Kärppiin!

Kausi 2000-01 oli Kärpille uuden tulevaisuuden loistokas alkumatka, mutta täydellisen kuherruskauden pilasi ”pudonnut” Pelicans, joka ei suostunut kuudesta keskinäisestä ottelusta häviämään Kärpille kertaakaan! Pelicans voitti neljästi ja kaksi matsia päättyi tasan.
Tuohon aikaan voitosta jaettiin kaksi pistettä ja maaliton jatkoaika tarkoitti pistejakoa. Pelicans otti joukkueiden ensimmäisen liigakauden pisteet 10-2. Kumpikin pääsi playoffeihin lahtelaisten kerättyä pisteen Kärppiä enemmän.

Viimeisen parinkymmenen kauden aikana Kärpät on kasvanut isoksi, mutta pieni Pelicanskin on saanut kostonsa. Keväällä 2012 ”Pelsu” pudotti Kärpät puolivälierissä voitoin 4-3 oltuaan jo 1-3 tappiolla.

Tähän kauteen joukkueet lähtivät tutuista asemista: Kärpät yhtenä suosikeista, Pelicans taistelemaan paikasta kymppisakkiin ja playoffiin… Kärpät ja Pelicans kohtasivat ensimmäisellä kierroksella Raksilassa. Kärpät voitti 3-2 jatkoajalla, mutta odotuksiin nähden voitossa oli pikkuisen kitkerä maku. Positiivista tietysti oli, että Kärppien uudet pelaajat onnistuivat. Voittomaalin taiteili David Rundblad.

Pelicans on ollut syksyn sensaatio. Kärjen peesissä paahtava Pelicans on ilman isoa syöksylaskua matkalla kevätjäille. Kärpät on hiljalleen petrannut peliään ja nousussa kohti kärkisijoja.

Lahden pienessä kaukalossa ”turkoosit” ovat parhaimmillaan, mutta Kärppien viime aikojen esitykset pitävät Kärppiä suosikkina. Kärpät on erikoistilanteita vaille valmis nousemaan sarjan kärkitrion pistetahtiin. Aukeaako Kärppien ylivoimapeli ja sulkeutuvatko vajaapelin hatarat portit? Jos, niin Kärpät ottaa voiton. Lisäplussana perjantaihin on Teemu Turusen paluu pelaavaan kokoonpanoon. Hän on alkukauden voittavia kärppiä kolmella voittomaalillaan.

Loppukaneetti: Lahden jäähallin ”portinpielessä” komeilee Suomen ainoa jääkiekkoilijapatsas, armoitetun maalintekijän, edesmenneen Erkki Laineen näköispatsas. Oulussakin muistetaan Erkki Laine, joka uusintaottelun jatkoaikamaalillaan pysäytti Raksilassa Kärppien ensimmäisen nousuyrityksen Liigaan keväällä 1976.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius