05.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Rauma ja Pori, niin samanlaisia – ja erilaisia. Lukko ja Ässät ovat seutujensa identiteettien julkikuvat ja esitaistelijat naapurusten mitellessä paremmuuttaan. Jääkiekossa sitä on makeinta todistaa. Oulusta katsoessa Satakunnan kulmakunnissa ei juuri eroja ole, sillä joka vuosi Kärpät käy Äijänsuolla ja Isomäessä kaksoispeleissään. Tarkemmin katsoessa eron kuitenkin huomaa.

Joskus Ässät oli valttia, tänä päivänä Lukko on voimissaan. Kärppien käynneillä ovat voimasuhteet näkyneet ja tuntuneet. Ennen Raumalta irtosi pisteitä, viime vuosina Porista. Viimeiset kaudet Kärpät on raaputtanut Ässiltä pisteitä koti-Raksilassa ja Porin Isomäessä.

Vuoden 2018 tammikuusta viikko sitten päättyneeseen vuoteen 2022 Kärpät ja Ässät ovat kohdanneet 24 kertaa. Näistä Kärpät on voittanut 22 ja Ässät kaksi. Uskomatonta, sillä joukkueet ja valmentajat ovat vaihtuneet moneen kertaan tuossakin otannassa. Mutta: ”Olet niin hyvä kuin viimeinen pelisi”, sanoi noin puolivuosisataa sitten New York Rangersin päävalmentaja Fred Shero. Se kannattaa pitää mielessä. Kärppien loistava lähihistoria ei toistu automaationa Ässiäkään vastaan.

Kärpät otti eilen Raumalta pisteen hyvällä taistelulla ja varsinaisen peliajan voitto pitäisi tammikuun pistetahdin keskiarvon kirjoittajan tavoitteessa: kaksi pinnaa per peli. Kärppien pelatessa eilen Raumalla, samaan aikaan toisaalla: Ässät voitti jatkoajalla Tampereen Ilveksen vieraissa 1-0! Edellisen ottelunsa, tämän vuoden kynnyksellä Ässät voitti myös. Turun Palloseura kaatui perjantain voittomaalikisassa 4-3.
Isonmäen TPS-voiton kummajainen oli Niklas Rubinille merkattu maali! Todettakoon, että pelissä vastapuolen maalivahtina ollut Lassi Lehtinenkin on tehnyt maalin vuonna 2018 Lukon maalivahtina.
Ässien maalivahti Rubin on ollut Ässille paljon vartijana, sillä kakkosvahti Rasmus Korhoselle ei ole minuutteja juurikaan tullut. Kärppiäkin vastaan Rubin on ollut maalissa molemmissa peleissä. Oulussa Kärpät voitti 2-0 ja Porissa 5-3. Edellisessä Porin kohtaamisessa voittomaalin teki Teemu Turunen, Marko Anttila iski kaksi maalia. Oulun 2-0-pelissä voittomaalin teki Kasper Björkqvist.

Illan Ässät-otteluun on odotettavissa hyvin väkeä, sillä porilaisyleisö on parin vaisumman kauden jälkeen innostunut, ja kauden yleisökeskiarvo on yli 4000. Illassa on iso haaste Kärpille, joka pelaa illassa täysin samalla kokoonpanolla kuin Raumalla keskiviikkona.

Lauantaina Kärpillä on viikon kolmas ottelu, kotona Turun Palloseura ja siinä välissä vapaapäivä – tai elämä, kuten mainittu Fred Shero on todennut: ”Elämä on kahden kiekko-ottelun välinen aika.”

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius