27.09.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Hakametsän halli on Suomen ensimmäinen jäähalli. Vuonna 1965 valmistuneesta hallista nähtiin Suomen ensimmäinen televisioitu peli, mestaruuden ratkaissut ottelu Tampereen Ilves – Porin Karhut. Katsoin! Karhut voitti 5-1.

1960-luvun ilvekset kyllä kotiutuivat hyvin Hakametsään, mutta menestys ei aivan odotettuun malliin seurannut ulkojäiltä halliaikaan. Kaksi sarjamestaruutta (1966 ja 1972) Ilves ehti kuitenkin ottaa Hakametsän hallin noustua (ja ennen vuonna 1975 alkanutta SM-liigaa ja sen playoff-huipennuksia). Liigassa Ilves on voittanut ainoastaan yhden mestaruuden keväällä 1985, senkin hienon finaalisarjan päätöspeli pelattiin Turussa.

Kärpillä on upeat muistot Hakametsästä huipennuksina kaksi mestaruuttakin keväinä 1981 ja 2018. Finaaleissa kaatui Tappara.
Ilveksen kanssa tunteita herättävin ottelu Kärppien kanssa on keväältä 2008, jolloin ilvesikoni Raimo Helminen pelasi uransa viimeisen ottelun. Kärpät pudotti puolivälieräillassa Ilveksen. Kärppien voitossa oli hämmentävä sivumaku Ilves-fanien huudettua Raipen jäälle pelin jälkeen puolenkymmentä kertaa…

Uuden hienon Nokia Arenan noustua radan viereen Tampereen keskustaan, Hakametsä jäi historiaan Liigan osalta. Muistot vain jäivät, ja uuden hallin tuleva historia ottaa alkuaskeleitaan. Ilveksen kannattajat ovat löytäneet uuden kotinsa eikä ensimmäinen kausi ollut hassumpi. Pronssi on kova saavutus, mutta kullan kiilto syttyi silmiin.

Toimitusjohtaja Risto Jalo oli vuoden 1985 mestaruuden ratkaisija, pari viikkoa sitten valmennusaitioon asteli Helminen. Kovat ovat piipussa.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki ilveskasvattina tietää mihin joukkonsa tänään vie. Syksyn finaaliin, kärkiotteluun ja kummankin joukkueen kannattajien muistoihin viime kevääseen.

Kärpissä on pelaajia, jotka eivät ole koskaan pelanneet Hakametsässä ja heille upea areena kirkkaine valoineen tuo uuden estradin antaa näyttöjä ilman nostalgisia muistoja. Se onkin illan ratkaiseva pointti: se, kumpi joukkue osaa pelata hetkessä, ottaa potin ja sarjan kärkipaikan.

Petojen iltaan Tampereen keskustassa on pakattu upeat eväät.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius