26.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Marko Anttila on Kärppien mies, mutta myös koko kansan leijona. Vuonna 2019 hänet valittiin vuoden jääkiekkoilijaksi. Se on kova titteli kiekkoilumaassa. Valinta oli kohdallaan, sillä valinnan ykköskriteerinä ei ole olla paras. Pitkämailainen mies oli Leijonien maailmanmestarijoukkueen kapteeni ja ratkaisevalla hetkellä tärkein.
Jälkeenkin on tullut kultaa ja kunniaa MM- ja olympiakisoissa, mutta Liigassa Anttila on edelleen nelosketjun mies. Nelosketjun mies kuulostaa vähättelyltä, mutta todellisuudessa myös alleviivaa joukkuepelien arvoja: jokainen on tehtävässään tärkeä.

Tänään Lappeenrannassa Anttilalle tulee runkosarjassa täyteen 500 liigaottelua. ”Lempäälän jätti” on iso mies, pituutta yli kaksi metriä eikä painoakaan punnita neuvolavaa´alla, reilut sata kiloa. Liigapelien määräkin on hurja, kun muistaa miehen pelanneen lähes yhdeksän kautta muissa liigoissa.

Lappeenrannassa osataan arvostaa isoja pelaajia, sillä Saimaan Pallon historian ehkä arvostetuin pelaaja on isokokoinen mies, ”Idän jätti” Lalli Partinen. Viime keväänä 80-vuotiaana kuollut Partinen pelasi 1960-luvulla SaiPassa ja 1970-luvulla IFK:ssa, jossa hän sai lempinimen ”Punainen kolmonen”. Lappeenrannan Kisapuistossa Partisen paita on katossa, Helsingissä IFK järjesti 1970-luvun lopulla ainutlaatuisen jäähyväisottelun Lalli Partiselle. Lalli sai lahjaksi mailan, joka on Anttilankin mailaa pitempi – kolme metriä! Tunnetusta hurjuudestaan huolimatta (pääsarjan jäähytilaston ykkösenä vielä 26 vuotta uransa jälkeenkin) Partinen oli suuri joukkuepelaaja, ja kapteenina sekä SaiPassa että Leijonissa, mm. MM-kisoissa 1966.

Erityisesti joukkuepelaajana ja johtajana tunnetaan Anttilakin, joka on tänään juhlapelissään Kärppien kapteeni. Kärppien vakiokapteeni Atte Ohtamaa on Julius Junttilan tavoin loukkaantumisen vuoksi pois kokoonpanosta.

Vähän vielä nippelinäkymää jokaisen pelaajan roolista ja merkityksestä joukkueessa. Anttila on pelannut illan päätteeksi 500 ottelua runkosarjassa. Kainuun karhu Joonas Kemppainen on Kärppien ykkösketjun mies. Aloittajaässä Kemppainen on pelannut Liigassa viisi peliä Anttilaa enemmän.  Miesten urien ottelumäärien lisäksi pistekeskiarvot (n. 0,36-0,38 per peli) ja pistemäärät (180-190 pinnaa) ovat aika samat. Hyvin on Anttilakin siis tehnyt pisteitä, nelosketjun mieheksi.

SaiPa ja Kärpät ovat kohdanneet tällä kaudella kolmasti. Voitot ovat SaiPalle 2-1. SaiPa voitti Kisapuistossa syksyllä 3-2 valmentajavaihdoksen tuomalla hurmosenergialla. Marraskuussa Raksilassa SaiPa vei voiton jatkoajalla 2-3. Joulukuussa Kärpät otti kauden ensimmäisen voittonsa lappeenrantalaisista Ville Leskisen kahdella osumalla 2-1. Tänään on Kärppien aika tasoittaa tilit.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius