09.12.2023

Kivetty puolustus. Se takasi eilen Porin Isomäessä arvokkaan kolmen pisteen voiton. Eilen ennakossa toivoin enemmän maaleja. Voittoon tarvittavien maalien määrän ratkaisee kuitenkin maalivahti- ja puolustuspeli. Puolustaminen on joukkuepelin sydän. Ässiä vastaan Kärpät näytti halunsa puolustaa ja suojella omiaan – maaliaan. Yksi maali riitti voittoon. Tänään yksi osuma ei taida riittää, mutta tekemisen henki saisi olla sama.

Yksi Kärppien kivisen puolustuksen symboli voisi olla Tommi Kivistö. Kärppädebyytissään ”Stone” teki viime kauden avausottelussa maalin. Sen jälkeen hän ei ole osunutkaan. Kivistön viime aikojen laukaisumäärät kyllä osoittavat, että hän saattaa kaivata seuraavaa maalia.

Ei kuitenkaan murehdita myöhemmin tulevan maalin odotusta, vaan katsotaan tekemisiä. Niissä riittää kehumista. Kivistö on ollut sitä, mitä agentin tuoteseloste lupasi: luotettava ja peräänantamaton oman maalin suojelija, joka osaa pitää huolen itsestään.

Kivistö on pelannut sopimusaikansa kaikki runkosarjaottelut. Viime vuonna täydet 60 ja ennen tätä iltaa kaikki 28 peliä. Peliajallisesti hän saa vastuuta kenttäpelaajista eniten. Ja, vajaapelissä ainoastaan Leijonienkin alivoimaspesialisti Atte Ohtamaa on Stonea enemmän jäällä.

Kivistölle lisäplussana on paljon peliajan ja puolustushalun lisäksi jäähyttömyys. Kivistö on pelannut Kärpissä 88 liigaottelua, joissa ainoastaan 40 rangaistusminuuttia. Se on miehekkäästi pelaavalle 95-kiloiselle pakille vähän. Jäähyt ovat olleet pääosin pelitilannejäähyjä, pullistelujäähyjä ei ole yhtään.

Kokonaisuutena Kärppien puolustaminen on ollut hyvää, mutta maaleja maksaneita virheitä tulee vielä. Toivottavasti Martin Jandusin paluu palauttaa yleensä hyvin jakautuneet peliajat kaikille kohtuullisiksi. Se taannee Ohtamaan piste-ennätysjahdin jatkumisen, Miika Koiviston paluun sarjan pakkieliittiin ja – Kivistön TÄMÄN kauden maalin!

Illan peliin Kärpillä on isäntiä paremmat lähtökohdat. Lukon CHL-matka itsenäisyyspäivänä Tshekissä oli onnistunut. Lukko voitti Tshekin liigan kärkijoukkueen Pardubicen, ja pääsee ensi viikon CHL-kotiottelussaan hakemaan välieräpaikkaa hyvistä asemista. Voitto Tshekissä oli hieno, mutta liigailta Turussa oli eilen vaikea, Turun Palloseura voitti 4-0.

Kärpillä on lievä lepoetu ja eilisen voiton tuomana mentaalipuolellakin parempi lähtökohta. Pitää kuitenkin muistaa Lukon yleistaso ja eilisiltaa lukuun ottamatta viime aikojen sähäkät ottelualut…

Äijänsuon illan yhtenä mielenkiintona on ”hurrikaanikekkerit”, sillä molemmilla joukkueilla on Carolinan lainamiehiä jäällä. Lukolla Tuukka Tieksola ja Tarmo Reunanen, Kärpillä Ville Koivunen ja Noel Gunler.

Oulun syksyssä Lukko kävi ryöväämässä pisteet 3-2 numeroin. Viime kauden Rauman vierailuistaan Kärpät sai neljä pistettä kahdesta vieraspelistään.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius.

 

Kärpät tänään Raumalla:

Turunen – Kemppainen – Antonen
Junttila – Koivunen – Gunler
Ritchie – Bunnaman – Björkqvist
Hermonen – Hyry – Anttila

Koivisto – Jandus
Kivistö – Olkkonen
Ohtamaa – Berglund 
Paaso

Westerholm
(Kokko)