17.09.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärpät on rautaa ja Tappara terästä. Senhän kaikki tietävät. Kiekkoliigassa jompikumpi on myös kultaa, jos ennakkospekulointeja uskoo. Minäkin uskon.

Mestaripeli on kuitenkin ennenaikaista, sillä jääkiekkoväen arkiherkku runkosarja valmistaa parhaan mestariksi ja lataa muutenkin kevään panokset.

Tappara, Tampereen Tappara. Hallitseva mestari on liigahistorian menestynein seura, jonka jokainen kiekkoihminen tietää ja muistaa. Itse näin Tapparan ensi kertaa liigassa samana päivän kuin Kärpät. Kärpät nousijana, Tappara hallitsevana mestarina silloinkin. Kausiavaus syksyllä 1977 ja 8800 katselijaa Raksilassa! Tappara oli terästä ja voitti 6-3.
Tuon illan jälkeen muistan Tappara-peleistä selkeimmin finaalisarjat, joista kolmessa viimeisessä Kärpät oli lopulta rautaa. Muistattehan 2014, 2015 ja 2018.

Kärppien ja Tapparan kevätkohtaamiset ovat lähes välttämättömiä. Joukkueet ovat kohdanneet playoff-keväissä kymmenen kertaa, sarjavoitot Kärpille 6-4 ja otteluvoitot 27-25. Runkosarjassa voitot ovat Tapparalle 73-56, tasan on pelattu 14 kertaa. Viime kausina Tappara on ollut keskinäisissä otteluissa parempi, vaikka Kärpät on hallinnut runkosarjoja. Viimeisen finaalikevään 2018 jälkeen Tappara on vienyt voitot runkosarjassa 11-4. Viime kaudella Tappara oli parempi voitoin 3-1, pisteet Tapparalle 9-3.

Kummankin joukkue on uusiutunut paljon. Kärpät on selvästi viime kautta monipuolisempi kokonaisuus ja Tappara on sekin jopa vahvistunut. Veikkaajat ja asiantuntijat ovat rankanneet Kärpät ja Tapparan runkosarjan kärkipariksi. Kummassakaan leirissä ei ole edes leikitty vaatimatonta, vaan on nyökätty kehuille ja tunnustettu maaliksi mestaruus. Illan syysfinaalissa on tähtiloistoa, jolle Liigasta ei löydy vertaa: olympiavoittajia, maailmanmestareita ja eri sarjojen voittajia. Näitä kaikkia on pakattu sarjan kahteen suosikkijoukkueeseen.

Raksilan lauantai-illasta tulee armoton taistelu ja tasonmittaus! Sinne siis!

Kirjoittanut Ari ”Stenkka” Stenius