09.03.2024

Tänään pelataan Liigakauden 2023-24 runkosarjan toiseksi viimeinen kierros. Hallitseva mestari ja viimeisen vuosikymmenen Liigaa hallinnut Tampereen Tappara tavoittelee runkosarjamestaruutta. Uskon, että Kirvesrinnat voittaa runkosarjan. Kärpät, vuosituhannen yhdeksänkertainen runkosarjavoittaja, saattaa lykätä Tapparan runkosarjan voittojuhlaa tiistaille.

Monet lätkäjätkät pitävät coolina vähätellä runkosarjan titteliä, mutta pelattu liigahistoria todistaa, että runkosarjassa pärjäämisellä on väliä. Kärpät on 2000-luvun yhdeksän runkosarjavoiton jälkeen ollut viidesti mestari. Koronakauden runkosarjavoiton jälkeen playoffit jäivät pelaamatta. Tappara on 2000-luvulla voittanut runkosarjan neljästi – ja kolmesti perään mestaruuden.

Jos Tappara, Liigan paras kotijoukkue, voittaa tänään Kärpät tai tiistaina Hämeenlinnan Pallokerhon varsinaisella peliajalla, on se runkosarjavoittaja. Uskon, että Tappara lyö Kerhon, mutta Kärpät on varmasti sitkeämpi tapaus.

Kärppien herääminen kuluvaan kauteen tapahtui joulukuussa, jolloin Kärpät voitti Jyväskylän JYPin, Turun Palloseuran ja – Tapparan. Varsinkin uudenvuoden aatonaatto eli vuoden viimeinen peli oli käänteentekevä. Tappara pääsi avauserässä neljä kertaa ylivoimalle, mutta Kärppien sydän ja puolustushenki kestivät. Toisessa erässä Tappara kuitenkin livahti 2-0 -johtoon, ja moni uskoi vieraiden menevän menojaan. Näin ei käynyt. Kärpät tasoitti ja paahtoi 5-2 voittoon.

Vuoden alusta Kärppien meno on sitten ollutkin Liigan vauhdikkainta. Uuden vuoden lento on vienyt Kärpät pelaamaan sijoista 3-6. Tällä hetkellä Kärppien tekeminen on lähellä sitä, mitä sen pitää kevätjäillä ollakin. Piste tai pisteitä tänään Tampereelta olisi askel puolivälierien kotietuun.

Runkosarjan merkitykseen vielä sen verran, että arkisarjassa pärjääminen on kevätjuhlien (playoff) pyörteissäpärjäämisen selkänoja. Itseluottamus ja voittamiseen vaadittava pelitapa rakennetaan runkosarjassa. Runkosarjassa rämpineet tekevät harvoin ihmeitä playoffeissa.

Tuloksesta riippumatta molemmat Tampereen jäillä tänään pelaavat jatkavat kautta puolivälierissä, vieläpä hyvillä eväillä runkosarjasta. Tänään on näiden joukkueiden kohdatessa tuttu mielenkiinto: verrata ja mitata itseään vertaistaan vastaan.

Kärppien illan joukkueesta muutama mielenkiintoinen odotuksenaihe. Ensinnäkin Jarkko Harjula. Perhosparvi voi räpytellä Harjulan vatsassa täyden Nokia Arenan lauantaissa. Ei haittaa, lisää muistoja ja elämyksiä, antaa siis mennä vaan!

Atte Ohtamaa tekee seuraavalla tehopisteellään uuden kausiennätyksen. Tämän hetken saldo Atella 8+19=27. Maali tai syöttö, ja se on siinä. Kärppien ylivoimapelin keisari Miika Koivisto on myös lähellä ennätyslukujaan. Mestaruuskauden 2017-18 runkosarjassa ”Manu” tehoili 10+29, nyt on kasassa 4+33. Kolme tehopinnaa runkosarjan kahteen viimeisen kiekkoiltaan, niin enari.

Kauden aiemmat kohtaamiset ovat Tapparalle 2-1, pisteet 6-3.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärpät tänään:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Hyry – Anttila
Antti-Roiko – Bunnaman – Hermonen
Björkqvist -Korpimäki – Harjula

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Karhunen
(Westerholm)