16.12.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

”Tappara tänään”, aloittaa kirvesrintojen kannattajien kotiääni Petri Kääriäinen kokoonpanoluennan tänäänkin. Hän on toimitsija-aitiostaan kuuluttanut Tapparan pelejä vuosikymmenet. Nokia Arenan illan isäntien kokoonpanossa ei suurempia reikiä ole, joten kova on Kärppien viimeinen peli-ilta ennen joulua.

Kärpillä on kärkipelaajien vajetta, mutta vanhan kiekkoviisauden mukaan ”kukaan ei kysy ottelun jälkeen poissaolijoita, vaan paljonko peli päättyi…” Paikalla olijat ratkaisevat pelin ja kumpaakin seuraa valmentaneen Risto Dufvan sanoin: riittää, että on paras paikallaolijoista!

Viimeksi kun Kärpät kuukausi sitten kävi Tapparan vieraana, niin täyttyi kolmas osa runkosarjasta. Nyt on juuri ohitettu puoliväli. Alkutalven peleissä on sama panos kuin syksyn tai kevään runkosarjassa, eli kolme pistettä. Jokainen piste on tärkeä, sillä runkosarjalla ja siellä pelaamisella on todellakin väliä. Kevään ihmeet ovat harvassa eikä niitä juuri tehdä ilman vahvaa runkosarjapohjaa.

Isojen seurojen maali on keväässä, ja täysosumaa on helpompi tavoitella hyvän runkosarjasijoituksen saattelemana. Kausien saatossa Kärpät on moneen kertaan todistanut hyvän runkosarjapelaamisen tukeneen kevätmenestystä.

Kärpät on voittanut 2000-luvulla runkosarjan yhdeksän kertaa! Yhden voittokerran (2020) kausi jäi koronan vuoksi vaille playoffeja, mutta kuusi kertaa Kärppien kahdeksasta runkosarjavoitosta on seurannut torijuhla! Kahdella muulla kertaa hopeaa (2019) ja pronssia 2006). Ja muuten, kaudella 1986-87 Kärppien voittaessa runkosarjan, loppusijoitus oli hopeaa! Aina siis mitali runkosarjan voiton jatkeeksi.

Runkosarjan voittoon Kärpillä voi olla liian pitkä matka, mutta sijat 2-4 ovat edelleen haarukassa ja niiltäkin ehtii kevätkarkeloihin. Mitä korkeammalta pääsee playoffeihin lähtemään, sen parempi. Puheiden mukaan Tapparan perinteisiin tuntuu kuuluvan hidas lämpeneminen ja se pitää usein paikkansakin. Tappara on helpompi voittaa runkosarjassa kuin playoffeissa. Viime kaudella Tappara voitti runkosarjan ja mestaruuden, kuten Rauman Lukko sitä edellisellä kaudella…

Pikkujouluajan perjantain illassakin on siis tärkeätä pärjätä ja kamppailla pisteistä, jotka näkyvät keväällä taulukossa. Tänään Kärpiltä puuttuu leijonapelaajia, mutta ”laumassa” on edelleen hampaita. Niitä pitää nyt näyttää ja olla paras paikallaolijoista! Lahjoja ei Tampereelta saada, mutta miten olisi, jos kuuluttaja Kääriäinen aloittaisi loppuseremoniaansa tyyliin: illan paras pelaaja, Kärppien numero…

Hyvää joulunaikaa kaikille!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius