11.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Tänään päättyy Liigan runkosarjakausi 2022-23. Iltaseitsemän jälkeen on pelattu 450 liigaottelua, ja on perussarjan todistusten aika. Kaikilla joukkueilla on 60 pelattua ottelua, ja sijoitus sen mukainen, minkä ansaitsee.

Ennakkospekulaatiot ja todellisuus eivät täysin kohdanneet, mutta mitään mahdottomia yllätyksiä ei tapahtunut. Paitsi ylväästi lentävä Lahden Pelicans.

Raksilan kiekkoillassa kohtaavat Kärpät ja Mikkelin Jukurit. Mielenkiintoista, että Kärpät ”pelaa” tänään myös IFK:ta vastaan, vaikka jäällä painitaankin jukuriheimoa vastaan. Kärpille riittää, että joukkue kykenee ottamaan yhtä monta pistettä Jukureilta kuin IFK saa Jypiltä Hippoksella! Kärppien tämän illan panoksena on kuudes sija. Voitto Jukureista varsinaisella peliajalla varmistaa Kärpille kuudennen sijan ja alkuviikon huilin. Ja puolivälieräpaikan Rauman Lukkoa vastaan…

Illan vierasjoukkue Jukureilla on panoksena playoff-paikka. Sarvipäät tarvitsee voiton, todennäköisesti kolmen pisteen voiton, eli vierasvoiton varsinaisella peliajalla. Jukurikannattajat jännittävät HPK:n ja KooKoon tekemisiä Tampereella ja Turussa. Jukureilla on voittaessaan mahdollisuus kymppipaikalle.

Jukurit on ollut viime pelit vahvassa vireessä eikä se varmasti luovu helpolla playoff-uskostaan. Viimeisen kahden viikon aikana Jukurit on voittanut Lukon, JYPin ja HPK:n, Tapparalle Jukurit hävisi 3-4.
Kärppien voitto (myös jatkoajalla) lähettäisi Jukurit kesälomille, Jukurien voitto kääntäisi mikkeliläisten katseet muille pelipaikkakunnille…

Kärpät on voittanut joukkueiden kaikki kolme aiempaa kohtaamista. Syksyllä Lasse Kukkosen juhlapelissä Kärpät voitti täyden Raksilan edessä 4-3. Jukurit oli pelissä hallitsevampi, mutta Leevi Meriläinen voitti maalivahtipelissä Frans Tuohimaan, torjunnat 44-15!
Meriläinen ja Tuohimaa ovat pelanneet vastakkain kaksi muutakin kertaa Mikkelissä. Meriläinen on voittanut osuutensa ja pisteet ovat tulleet Ouluun maalein 4-0 ja 2-1. Pisteet siis Kärpille 9-0. Nyt ei kuitenkaan kannata muistella vanhoja.

 ”Voimme vaikuttaa ainoastaan omaan tekemiseemme.” Lause on yksi kiekkomaailman kliseisimpiä. Tänään se on totta molemmille Raksilassa pelaaville.  Työt on tehtävä tänäänkin.

Aloitusten tärkeydestä on puhuttu viime aikoina lähes yhtä paljon kuin erikoistilanteista. Niitä voisi miettiä tämänkin pelin alla. Alivoimapeli on ollut molemmilla heikkoa. Jukureiden ykkösylivoima on ollut hurja. Se on Liigan eliittiä, varsinaisena täsmätykkinä tulokaspelaaja Niko Huuhtanen. Hän on tehnyt jo 16 maalia, joista kymmenen ylivoimalla!
Jukurien erikoistilanteita hankaloittaa kehno aloitusprosentti. Ainoastaan Jarkko Immonen voittaa aloituksia, mutta hänkään ei ole väsymätön. Ja, Kärppien kaikkien vakiosenttereiden aloitusprosentti on parempi kuin Immosen…

Hiihtolomaviikko tai ei, niin tänään ei kaukalossa ”hiihdellä”. Siellä mennään eikä meinata, sillä kumpikin joukkue tarvitsee voiton. Kummankin voitto on mahdoton, mutta pienen pieni mahdollisuus on, että kumpikin joukkue saa mitä tavoittelee. Joka tapauksessa runkosarja huipentuu tavalla, jota jännityksellä odotetaan.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius