07.02.2024

Tämän illan jälkeen Kärpillä on Liigan runkosarjaa jäljellä viidennes, 12 ottelua. Päävalmentaja Ville Mäntymaan ajan (19. 12. 2023 alkaen) pistekeskiarvolla (1, 8) Kärpät kasaa runkosarjassa sata pistettä. Sata pistettä on hyvä pistemäärä, vaikka nykyisen systeemin (kolme pinnaa voitosta) aikana Kärpät onkin rikkonut rajan kymmenen kertaa. Viimeksi kaudella 2019-20. Kolmella viime kaudella Kärpät on saanut runkosarjassa 95-97 pistettä. Sata pinnaa on realistinen maali.

Mäntymaan päävalmentaja-aikana on pelattu 19 ottelua, joista on kertynyt 31 pistettä. Hieman yllättävästi kylillä on pärjätty paremmin (2,1 pinnaa per peli). Kotikeskiarvo on ollut heikko (1,5). Kotituloksiin pitää saada parannusta kevättä kohden. Tänään on hyvä aloittaa.

Porin Ässillä on oma tavoite, ja tunnetusti rasittavan hyvä asenne. Patapaidat eivät kuitenkaan ole Raksilassa juhlineet. Kuuteen vuoteen Ässät on voittanut Raksilassa kerran. Myös maalien teko on jäänyt porilaisilta jonnekin kasitien varteen. Yleensä Kärpille on riittänyt kaksikin maalia  Ässien kaatoon!

Kolme kertaa runkosarjassa sadan pisteen rajan rikkonut Ässät ei kuuden kelkkaan kerkeä. Porilaisille riittää viime kauden runkosarjamenestys (8.). Vähempikin, mutta kymmenen joukkoon on mentävä. Ässien ongelmana on ollut huono vieraspelaaminen. Aika tuttua Ässille, mutta Isomäen menestys on pitänyt padat playoff-kisassa.

Maajoukkuetehtävät ja polilla olijat muovaavat kokoonpanoja, mutta Kärpillä on täydet eväät voittoon. Vaikka Arttu Hyry on pois, niin isäntien aloitusylivoima on valtava. Yli- ja alivoimassa Kärpät on ollut parempi. Ässien ylivoima on saanut Jan-Mikael Järvisen paluun mukana uutta oveluutta.

Kumpikin joukkue kipuilee maalinteon kanssa, mutta Kärppiä auttaa Teemu Turusen ja Ville Koivusen terävyys maalipaikoilla. Kaksikko on tällä kaudella ollut tehokas Ässät-illoissakin. Kauden kolme aiempaa keskinäistä kamppailua enteilee jälleen vähämaalista iltaa. Kärpät on voittanut kaikki keskinäiset. Maaliero on 6-2, pisteet Kärpille 8-1.

Ässien tärkein yksittäinen pelaaja on maalivahti Niklas Rubin, joka on urakoinut kauden runkosarjamaalivahdeista eniten. Kärppien Niclas Westerholm on päässyt kevyemmällä rytmityksellä jakaessaan nykyvastuut aika tasan Tomi Karhusen kanssa.

Tämän illan ehkä mielenkiintoisin tuttavuus on Jarkko Harjula, joka pelaa kakkosketjussa Kasper Björkqvistin ja Peter Tiivolan kanssa. Harjula lienee ensimmäinen Sodankylässä syntynyt liigapelaaja miehissä. Naisissa on ainakin Katja Riipi edustanut Suomea olympiajoukkueessakin.
Lykkyä Jarkko!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Raksilassa nähdään tänään kaksi Liiga-debyyttiä; Jarkko Harjula on merkitty kakkosketjun oikeaan laitaan ja vain 17-vuotias Frans Viita 13. hyökkääjäksi.

Kärppien kokoonpano tänään:

Turunen – Kemppainen – Junttila
Björkqvist – Tiivola – Harjula
Antti-Roiko – Koivunen – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala
Viita

Koivisto – Berglund
Paaso – Olkkonen
Kivistö – Pieniniemi

Westerholm
(Karhunen)