18.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Runkosarjan loppusuora on auki. Joka ikinen peli-ilta vie lähemmäksi playoffeja – tai lomaa. Vajaa kymmenen kierrosta on aikaa löytää tavat ja keinot, jotka saavat kevätjäät kestämään. Siirtoajan päätyttyä ei enää kalastella uusia pelaajia. On pelaamisen ja tulosmittauksen aikaa.
Eilisessä Raksilan illassa ilotulitettiin yhdeksän maalia, mutta varmoja kevään merkkejä on maalien väheneminen – ja erikoistilanteiden korostuminen.

Kärppien viikonloppuvieras HPK on tällä hetkellä Liigan paras erikoistilannejoukkue. Kerho on paras sekä ylivoimalla että alivoimalla kymmenen viimeisen ottelun kuntopuntarissa. Ja ellei olisi, HPK ei enää pelaisi edes playoff-paikoista.

Kärpät on pelannut Liigassa vähiten alivoimaa, HPK eniten. HPK on pelannut vajaalla yli sata minuuttia enemmän kuin Kärpät, mutta silti saman verran (27 maalia) on pölissyt omiin. Kärppien alivoima murtuu joka neljäs kerta, HPK:n joka kuudennessa.

Entä ylivoima? Keskimäärin Kärpät tekee maalin joka kuudennella ylivoimallaan. HPK iskee joka viidennessä. Se ei tunnu isolta erolta, mutta jos Kärpät pääsee ylivoimalle 2-4 kertaa, niin… Tähän mennessä Kärpät on saanut kolme ylivoimaa per peli. Ainoastaan TPS ja KooKoo ovat saaneet vähemmän ylivoimatilaisuuksia.

Kärppien aloitusvoiman (kiekko omille) ja taitotason tietäen on vaikea ymmärtää petopaitojen vähäiset ylivoimatilaisuudet. Luopuuko kärppä siis kiekosta liian helposti? Eikö pystytä kamppailemaan niin, että vastustaja joutuisi rikkomaan?

Sohvalta on kysymyksiä helpompi tehdä kuin tietää vastauksia. Raksilan perjantaissa joukkueiden erikoistilannekeskiarvot toteutuivat aika tarkkaan: Kärpät sai kolme ylivoimaa, ei maalia. HPK käytti kolmesta tilaisuudestaan yhden.

Joukkueilla on ollut vajaa vuorokausi aikaa sulatella ja analysoida perjantain peliä. Sellainen on tunne, että Kärpät pystyy petraamaan enemmän – ja saa revanssinsa.

Noin kymmenen viimeisen ottelun kuva tukee myös Kärppien voittoa. Joukkueen viime aikojen ylivoima ja yleensäkin hyökkäyspeli on löytänyt nopeutta ja luovuutta. Pelaajatyypit Ville Koivunen, Tuukka Tieksola, Julius Junttila, Ville Leskinen, Teemu Turunen ovat pelaajia, jotka parhaimmillaan taikovat tilanteita tyhjästä. Maalipaikkoja on siis luvassa.

Puolustuspelin pitää selkiytyä ja oman maalinedustan reviiri pitää putsata kuin bobcatilla.  Sekin tapahtuu.

Eilen ei ollut kärppäaloittajien päivä. Ainoastaan Arttu Hyry oli kova kiekonpudotuspisteellä. Tänään on muidenkin otettava kiekot omille.

Siinä ne, tämän illan eväät voittoon. Tänään ei HPK hassuttele.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius