08.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Runkosarjan loppusuora on edessä. Jokainen joukkue saa lauantaihin mennessä 60 ottelua kasaan. Kaikille tulee sitä, mitä ansaitsee, mutta kymmenen parasta joukkuetta saa jatkaa – ja unelmoida.
Kärppien runkosarjamaksimi on 101 pistettä. Se riittää mihin riittää, mutta minimissään kaksi voittoa toisi pelillistä itseluottamusta playoff-peleihin, alkoivat ne sitten alku- tai loppuviikosta. Viikkosuunnitelma on siis selvä: kaksi kolmen pisteen voittoa!

Runkosarjan mestaruus ei varsinaisesti lämmitä, mutta se kannattaa voittaa, jos pystyy. Kärppien keskiviikkovieras Tampereen Ilves voi voittaa tämän kauden runkosarjan. Ilves on voittanut runkosarjan ainoastaan kerran, keväällä 1988!

Runkosarjan voitossa on lisääntyneen itseluottamuksen lisäksi bonuksensa. Rahapalkinto plus jatkuva kotietu, joka tuo sekä urheilullista että taloudellista etua. Kärpät on voittanut runkosarjan kymmenen kertaa, näistä yhdeksän tällä vuosituhannella.

Kärppien maalivahti Leevi Meriläinen miellettiin kauden alla joukkueensa kakkosveskariksi. Keväällä loistaneen Joel Blomqvistin uskottiin olevan Kärppien nuoren maalivahtiduon ykkönen. Näin kausi aloitettiinkin, mutta ”Blomman” loukkaantumiset sanelivat uuden järjestyksen.

Tulokasmaalivahti Meriläinen on pelannut kahdeksan nollapeliä. Se on Liigan kärkiluku yhdessä Tampereen Ilveksen Marek Langhamerin kanssa. Meriläinen vastaan Langhamer on pleksi vastaan pleksi -peli, mutta lisäjatkoa voi olla lauantain Jukurit-illassa. Mikkeliläishyökkääjä Niko Huuhtanen on käytännössä ”Mertsin” ainoa haastaja Liigan Vuoden tulokas -tittelistä.

Mutta, tähän iltaan. Tampereen Ilveksellä on Kärppien tavoin kova sentterikvartetti. Voitto kamppailusta saatetaan ratkoa keskikaistalla. Joukkueiden kauden keskinäisissä kamppailuissa Kärppien keskushyökkääjät ovat voittaneet aloitukset, mutta ilvessentterit ovat osuneet maaliin kärppiä paremmin.

Kumpikin on voittanut kotipelinsä. Ilves voitti Tampereella syyskuun lopulla 3-1. Lokakuussa Oulussa Kärpät oli parempi 3-0 ja tämän vuoden helmikuussa taas Ilves Tampereella 2-1. Pisteet tähän mennessä Ilvekselle 6-3, maalit 5-5.

Ilveksen maalit ovat tehneet Tommi Tikka, Matias Mäntykivi (2) ja Petri Kontiola sekä Liigan maalikuninkuudesta taisteleva laitahyökkääjä Joona Ikonen. Kärppien maalareina ovat olleet Teemu Turunen, Joonas Kemppainen, Marko Anttila ja Peter Tiivola sekä Ville Koivunen.

Kärppien ja Ilveksen kohtaamisiin tulee varmasti lisää uusia kevätmaalareita, mutta pieni sivumielenkiinto kohdistuu kaksikkoon Anttila ja Kontiola. Ilveksen tähtihyökkääjä Petri Kontiola on ilmoittanut lopettavansa liigapelit tähän kauteen. Toivottavasti hän muuttaa mielensä, niin kovan tason peluri hän on. ”Konna” ei kuulemma ole ihan normityyppi, josta yhtenä mielenkiintoisena todisteena oli paitojen vaihto Juhamatti Aaltosen kanssa Jukurien ja Ilveksen pelin kättelyjonossa helmikuun alussa.

Jääkiekossa paitojen vaihto muistoksi ei ole tavallista. En edes muista nähneeni koskaan aiemmin vastaavaa. Kaksikko Aaltonen-Kontiola perusteli vaihtoa mm. keskinäisellä kunnioituksella. Kontiola totesi, että paitojen vaihto ei tule tavaksi, mutta hän kertoi voivansa vaihtaa paitaa vielä kertaalleen – ”Stretsin” kanssa. Kärppien Marko Anttilalla ja Kontiolalla on paljon yhteistä historiaa. Saa nähdä, vaihtavatko kiekkoikonit paitoja Raksilassa.

PS. Kärppien toipilasosaston väki vähenee. Tänään kaukaloon hyppää täsmäohjus Kasper Björkqvist.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius