26.03.2024

Artikkelikuva: Mikko Kankainen

Kärpillä on tänään ensimmäinen ottelupallo välieriin. Voitto Mikkelissä veisi Kärpät odottamaan välierävastustajansa selviämistä. Jos Kärpät menee välieriin, tänään tai myöhemmin, niin vastustaja jää vielä avoimeksi. Vaihtoehdot voivat vähetä, mutta arvoitus säilyy.

Mutta, peli on kesken. Kärpät johtaa otteluvoitoin 3-0, ja yksi voitto neljästä seuraavasta pelistä katkaisee puolivälieräsarjan Kärppien eduksi. Kolmen pelatun illan perusteella Kärpillä on tänään täydet saumat panna ottelusarja pakettiin.

Kärpät pelasi hyvän runkosarjan lopun. Playoff -kevät on yllättänyt positiivisesti. Parhaat ovat olleet vastustajien parhaita parempia, ja takakentissä on kestetty. Hyökkäyksessä on tekopaikat käytetty eikä puolustuksessa ole jouduttu paineessakaan paniikkiin.

Maalivahtipeli on ollut hyvää, priimaa. Tomi Karhunen on pelannut kaksi hyvää peliä. Tänään toisen pelin pelaava Niclas Westerholm oli edellisessä Mikkelin illassa hyvä. Jukurien torjuntavastuu on ollut koko kauden Markus Ruusun harteilla. Painelasti on jukuriveskarilla.

Jukurien valtit ovat vähissä. Kärpät on ollut koko ajan keskittyneempi, voittanut aloitukset, ollut pelottavan tehokas ylivoimalla ja tiivis alivoimalla. Kärppien kärkimiesten playoff -aloitus on ollut tyrmäävä. Kun muut seuraavat, on Jukurit pulassa.

Jukurit on vielä varsin nuori liigalainen. Se ei ole ihme, sillä jääkiekko oli pitkään yksi kaupungin palloilulajien pienistä. Jukurien herääminen tavoitteelliseen menestykseen jääkiekossa henkilöityy paljolti Kärpistä 1990-luvun lopulla potkut saaneeseen Risto Dufvaan. Alasarjajoukkueen Jukurien toimijat päättivät, että Jukurit pitää nostaa uuden vuosituhannen kynnyksellä seuraavalle tasolle. Dufvan uskottiin olevan oikea mies tehtävään. Hän oli. Seuraidentiteetistä alkaen lähes kaikkea tehnyt Dufva johdatti päävalmentajana ”heimonsa” Mestikseen ja sarjan nelinkertaiseksi mestariksi. Ensimmäinen mestaruus 2001 hullaannutti jalkapallokaupunkia yllättävänkin paljon, kiekkomenestyksestä tehtiin kirjakin.

Vuonna 2006 Dufva lähti JYPin liigavalmentajaksi. Antti Pennasen tultua valmentajaksi, Jukurit voitti jälleen mestaruudet vuosina 2015 ja 2016. Pennasen ja Jukurien viimeisen kauden jälkeen liigahallitus vakuuttui Jukurien liigakypsyydestä.

Viiden liigakauden (kaksi ensimmäistä Dufvan johdolla) jälkeen vuonna 2021 Mikkelissä yllätettiin koko kiekko-Suomi: Olli Jokinen valittiin Jukurien päävalmentajaksi! Yllätykset jatkuivat jäällä. Jukurit pelasi kauden 2021-22 runkosarjan kakkoseksi ja Liigan playoffeihin. Nyt Jokinen on kolmatta ja viimeistä kauttaan jukuriheimon päällikkö. Ensimmäinen kausi oli sensaatio, toinen aika odotettu (sija 11) ja nyt jotain siltä väliltä. Toinen kerta playoffiin on jo kova saavutus. Jos Jukurit häviää tänään, on Jokinen jukurityönsä tehnyt. Hyvin.

Kärppien Ville Mäntymaa ei ole päävalmentajapestissään playoff-peliä hävinnyt. Tänään ”Havua” ja Kärppiä haastaa joukkue, joka pelaa kuin viimeistä päivää. Ehkä pelaakin, mutta se vaatii Kärpiltäkin kykyä löytää hetken ainutkertaisuus. Ajatuksissa ja tekemisessä saa olla ainoastaan tämä ilta, huomista ei ole.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärpät Mikkelissä:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Tiivola – Antonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Björkqvist – Korpimäki – Bunnaman

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Westerholm
(Karhunen)