21.02.2024

Runkosarjan loppusuoraa mennään. Kärppien rima lienee tällä hetkellä sijassa kuusi. Sitä voi korottaa, mutta laskeskellaan vähän realismia kuudenteen sijaan. Onnistuminen vaatisi Rauman Lukon ja Kuopion KalPan pitämistä takana. Muut eivät takaa uhkaa. Tänään tuntuu siltä, että neljällä varsinaisen peliajan voitolla Kärpät ylittää riman.

Kärppien etumatka, pistekeskiarvojen todennäköisyydet, lähihistoria ja lähestyvä pääty runkosarjassa saavat uskomaan, että 12 pinnaa riittää. Viime kausina sijasta kuusi on käyty katkeransuloista taistelua viimeisen kierroksen jatkoajoille asti. Kuudennen runkosarjapisteet ovat olleet haarukassa 96-99.

Kärppien tekemisen hissiliike on rauhoittunut nousevaksi, mutta silti Liigan kärkikerroksiin on matkaa. Erikoistilanteissa Kärpät on kuronut sarjakärjen kiinni. Viidessä viime pelissään Kärpät on ylivoimaa saadessaan tehnyt myös maalin tai maaleja. Kärppien ylivoimaprosentti on yli 27:n, ja se on kova! Alivoima on niukasti yli 81:n. Se on hyvä, mutta ei ehkä riittävän hyvä keväällä.

Viime kautta ajatellen Kärppien erikoistilanteet ovat menneet valtavasti eteenpäin. Kaudella 2022-23 Kärpät oli Liigan kolmen heikoimman erikoistilannejoukkueen joukossa. Tällä hetkellä Kärpät on top-kolmessa.
Alkukauden ylivoiman kankeus ja alivoiman pelokkuus ovat väistyneet. Hyvä erikoistilanneosaaminen rentouttaa ja rohkaisee tekemistä. Hyökkäykseen tulee tilaa ja puolustamisessa paniikki vähenee. Erikoistilanteita tukee hyvät aloittajat, ja sillä osastolla Kärpät on Liigan eliittiä.

Tänään Kärppien suurin haaste on olla Hämeenlinnan Pallokerhoa parempi niissä asioissa, missä se on. Tämän vuoden ja kauden aiempien keskinäisten otteluiden historia laskee helposti suosikin asennetta. HPK on hävinnyt tänä kalenterivuonna 14 kertaa, ja keskinäisten pelien pisteet ovat Kärpille 14-1. Se pistää helposti luulemaan jotain, jotain mitä ei kannattaisi luulla. Päivittäinen, jokapäiväinen, tekeminen on Kärppien illan ainoa voittoresepti. Pitää tehdä osaamansa asiat. Vieläpä hyvin, sillä tämä ottelu on helppo hävitä!

Henkisen puolen riskeistä huolimatta uskon Kärppien voittavan. Joukkuevahvuuksillaan ja yksilövoimallaan sekä kurinalaisuudellaan, joka on tärkeimpiä asioita keväällä. Turhat/tyhmät jäähyt on jätettävä pois. Siinä Kärpät on viime ajat ollut oikealla tiellä.

Tommi Kivistö ja Martin Jandus ovat kovan peliaikakuormansa lomassa ottaneet yhteensä 35 kaksiminuuttista. Se on paljon, liikaakin. Muun muassa kohtuullistuneen peliajan ja rasituksen myötä kummankin rangaistusminuutit ovat kuitenkin laskeneet. Kivistö on saanut neljä ja Jandus kaksi kakkosta tänä vuonna. Kaksikon pienenä keskinäisenä kevätkisana jännittää: Kumpi täräyttää ennemmin seuraavan maalin?

Maalit ovatkin usein peli-iltojen suola. Kärppäläinen maalikuningas runkosarjassa olisi hieno juttu. Teemu Turunen on osunut 25 kertaa. Se ei ehkä riitä. Puolustus- ja maalivahtipelin kehittymisestä huolimatta 2000-luvulla maalikuninkuuteen on vaadittu enemmän. Toissa kaudella Tapparan Anton Levtchi oli kunkku 26 osumalla. Lisää siis kaivataan.

Marko Anttila on tärkeitten joukkuemaalien mies. Hänelle täytyy seuraavalla liigamaalilla runkosarjassa hieno henkilökohtainen virstanpylväs – sadas runkosarjamaali. Sitäkin odotetaan.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Keskiviikon kotiottelun kokoonpano: 

Turunen – Kemppainen – Junttila
Koivunen – Bunnaman – Antonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Björkqvist – Korpimäki – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Olkkonen

Westerholm
(Karhunen)