16.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Playoff-aika on arvoituksellista. Päivän peli kyllä tiedetään, mutta ottelusarjojen katkopäivinä on usein turha arvuutella huomista ja tulevaa vastustajaa. Kärppien pelejä seuraavana selostajana olen ollut samassa ruletissa.

Erikoisin asetelma taisi olla keväällä 2012 Lahdessa. Seitsemännen puolivälieräillan alla oli kolme matkavaihtoehtoa: Kuopioon, Jyväskylään tai Helsinkiin. Ei menty minnekään, palattiin kotiin ja alkoi loma.

Vähän samassa eletään tänään Raksilassa. Kärpät ja KooKoo eivät tiedä missä pelikassit seuraavan kerran avataan. Jotain tiedetään kuitenkin, Tampereella tai kotona. Hävinneen joukkueen pelaajien surullisena tehtävänä on lopettaa kausi ja hyvästellä joukkueensa.
Ensimmäisen playoff-kierroksen voitot ovat tasan 1-1 ja tämän illan voittaja jatkaa puolivälieriin. Tällä kertaa voittanut joukkue matkustaa Tampereelle. Kärppien voittaessaan Ilvestä vastaan, kouvolalaiset voittaessaan Tapparan vieraaksi.

Liigan ensimmäinen kausi pelattiin 1975-76 ja tuolloin Suomeen otettiin runkosarjan jatkeeksi playoffit neljän parhaan kesken. Siitä lähtien Suomen kiekkomestari on ratkaistu playoffeilla parin kauden takaista koronakautta 2019-20 lukuun ottamatta.

Liigassa on joukkuemäärä muuttunut jonkun kerran, mutta niin myös playoff-joukkueiden määrä. Playoff-joukkueiden määrä nousi ensin kuuteen ja sitten kahdeksaan. Kaudelle 2003-04 siirryttiin nykyiseen kymmenen joukkueen playoff-systeemin.

Sijoille 7-10 sijoittuneet pelaavat kahdesta voitosta. Teoriassa runkosarjan kymppikin voi siis voittaa koko baletin ja Kanada-maljan. Vielä ei ole tullut mestaria ensimmäisen playoff-kierroksen joukkueesta. Alimmalta runkosarjasijalta mestaruuden on vienyt Turun Palloseura keväällä 2010 oltuaan runkosarjassa kuudes. Mutta aina voi unelmoida, ja jonakin päivänä sekin ihme saattaa tapahtua, että mestari tulee ensimmäiseltä playoff-kiertueelta pitkän kaavan kautta…

Viime kaudella KooKoo oli runkosarjan kahdeksas ja pudotti seiskan Lahden Pelicansin. Puolivälierissä KooKoo pudotti runkosarjakakkosen Mikkelin Jukurit! Lopulta KooKoo oli neljäs. Viime kaudella Kärpät oli runkosarjan kuutonen ja putosi puolivälierissä Ilvekselle seitsemännen ottelun äkkikuolemaosumalla.

Joukkueet lähtevät tähän kolmanteen iltaan samoilla kokoonpanoilla kuin Kouvolassa tiistaina. Tämän kauden peleissä Kärpät on voittanut KooKoon jokaisessa kotiottelussa. Historiatilastoissa Raksila on ollut KooKoolle vaikea paikka voittaa. Tänään Kärppien on kuitenkin pidettävä fokus kohdallaan. Pitää uskoa voittoon ja olla pelkäämättä häviämistä.

Tämän päivän voittaja voi unelmoida päivän tai pari – ja jatkaa sitten. Luotan Kärppiin! Mielenkiintoista kiekkoillan seurantaa Tampereelle ja kaikkialle muuallekin!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius