26.12.2023

Ville Mäntymaa ja Mikko Heiskanen. Lähitakavuosina lahjakkaiksi ja potentiaaleiksi valmentajiksi arvioidut nuoret miehet. Lehtien leipäteksteissä heidän nimensä ovat olleet esillä tasaiseen tahtiin viime kiekkokausien aikana. Nyt sekä Kärppien Mäntymaa että Jypin Heiskanen ovat otsikkokamaa.

Lajin sisäpiirit ovat tienneet, että heistä tulee päävalmentajia Liigaan. Hyvin harva lopulta tiesi, kuinka pian. Tänään viimeistään sekä Mäntymaa että Heiskanen jo tietävät, mitä tarkoittaa päävalmentajan vastuu ja paine. Lisäplussana kateus ja puheet viran varastajista. Kaiken muun he ovat jossain määrin valmiiksi tienneetkin.

Harvassa ovat liigakaudet, jolloin ei jokunen päävalmentaja saa potkuja. Se tiedostettiin tämänkin kauden alla. Joskus valmentaja erotetaan turhaan tai vääristä syistä, useimmiten kuitenkin kilpailullisista lähtökohdista tai näkymästä, joka ei palkkaajien mielestä näytä hyvältä. Potkut on kuitenkin joka kerta kurja juttu.

Minulle Kärppien päävalmentajan vaihto tuli yllätyksenä, mutta keskisuomalaisten valmentajanvaihto oli vieläkin suurempi paukku. Siitä ei ollut ollut kuiskettakaan.

Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen irtisanomisen taustoilla ovat varmasti seurajohdon paineet, joita ei enää kestetty. Satavuotiaan seuran viime aikojen jääkiekkomenestys on ollut yllättävänkin heikkoa. Viimeinen playoff-peli Hippoksella on keväältä 2019. Yksi ottelu, Kuopion KalPaa vastaan. Siinä se!

Valmentajia arvioidaan monen näköisin perustein. Parhaissa ja rikkaimmissa seuroissa on hyvä mahdollisuus nousta kuolemattomaksi voitettuaan mestaruuden tai parikin. Isossa seurassa voittaa pelejä isommalla prosentilla kuin pienessä, yleensä. Mutta, onneksi valmentaminen on paljon muutakin kuin voittoprosentteja. Se on johtamista ja kehittämistä sekä sellaista, jota ei tässä kannata yrittää luetella.

Suurimpia ongelmia valmentamisessa on aika: pitää tehdä pitkäjänteistä työtä, joka vie aikaa – ja voittaa lähes heti, mikä vie ajan kehitystyöltä.

Rautakorpi tiedetään ja tunnetaan kiekkopiireissä aika hyvin. Itse en häntä tunne, mutta annan numeroiden kertoa jotain. Rautakorpi on ennen tätä päävalmentanut Liigassa 17 kautta. Omaa kokonaisarviointiani käyttäen voin sanoa Rautakorven tehneen 15 kautta hyvää työtä, yhden kohtuullista ja vasta viime kaudella heikompaa. Ei paha.

Lauri Marjamäen ura on ollut Rautakorpea puolet lyhyempi, mutta jälki on ollut vertailukelpoista. Kärppien kausina hyvää työtä, ja tämä kausi, joka oli keskeytyessään keskinkertainen. Enempää ei poispotkituista, mutta ainakin Marjamäen ura saanee vielä jatkoa.

Miksi näin paljon menneistä miehistä. Lähinnä siksi, että penkkiurheilumaailma hakee sekä Kärpille että Jypille uusia valmentajia. Useimmissa innostuneissa someneuvoissa johtavana tekijänä on täydellinen tietämättömyys. Uutta päävalmentajaa haetaan mututunteella ja -tiedolla. Nimet, joita tarjotaan ovat olleet otsikkokamaa. Mutta varmaa on, että harva ehdokkaista täyttäisi nyt lähteneiden saappaita.

Ville Mäntymaa ja Mikko Heiskanen saattavat täyttää. Heitä oli siihen tehtävään koulutettu. Kummankin lahjakkuus tiedettiin ja molemmille oli seuran tekemää urasuunnittelua, jonka maalina oli päävalmentajuus. Nyt se on totta, toivottavasti kumpikin on valmis. Kello alkaa käydä, menestystä odotetaan jotakuinkin heti. Kaikesta huolimatta, aivan aidosti: Onnea ja pitkää uraa molemmille!

Sitten peliin. Kärppien neljän ottelun tappioputki on katkaistava. Kärppien voitoneväät ovat tutut: aloitukset ja erikoistilanteet. Aloituksissa Kärpillä on iso etu. Se pitää Kärpät vastustajaansa kiekollisempana. Joonas Kemppainen, Connor Bunnaman, Peter Tiivola ja Arttu Hyry on Liigassa poikkeuksellisen kova aloituskvartetti. Kiekot siis omille.

Jypin alkukausi ei ole mennyt odotusten tai toiveiden mukaan, mutta ylivoimassa ”hurrikaanit” ovat olleet ylivoimaisia. Teho on ollut jopa historiallista, vaikka joulua lähetessä on pyörre aika paljon tyyntynyt. Joukkueen tähtikolmikko (Jerry Turkulainen, Juuso Puustinen, Sami Niku) on tehnyt maaleistaan kuusikymmentä prosenttia ylivoimalla!

Vuodenvaihteen ja kevään sävel on selvä: Peli kerrallaan! Muuten ei voi toimiakaan, mutta ajatus kannattaa sisäistää: kaukalossa kaikki tärkeä tapahtuu tänään, tee kaikki siis kunnolla!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärppien kokoonpano tänään:

Turunen – Kemppainen – Ritchie
Koivunen – Bunnaman – Junttila
Hermonen – Tiivola – Korpimäki
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund
Juusola

Westerholm
(Karhunen)