13.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Tätä on odotettu. Aurinko on ylhäällä ja playoff-kevät täällä! Pelin henki on yksinkertainen: voita! Aina kun voitat, olet pelissä mukana. Viisi joukkuetta on ulkona pleijareista, runkosarjan tekeminen ei riittänyt.
Kärpät ja Kouvolan KooKoo aloittavat playoff-keväänsä tänään. Kaksi voittoa ottava jatkaa kahdeksan joukkoon puolivälieriin.

Julkisuus on ruoskinut oululaisjoukkuetta olan takaa. Välillä tuntuu, että mediakin puree kuin loukkaantuneena. Ennakkoveikkaus meni runkosarjan osalta monelta asiantuntijalta pieleen. Kukaan ei kuitenkaan aio erota, eikä tarvitsekaan.

Kärpät on heikosta runkosarjasta huolimatta ensimmäisen playoff-kierroksen suursuosikki. Yksittäisessä illassa haastajalla on paras mahdollisuutensa. Lyhyt playoff (kaksi voittoa) pelaa sekin vielä kohtuukertoimia lähes paineitta peliin lähtevälle haastajalle.
KooKoon hetki on ensi-illassa, mutta Kärppien kokemus pelaa isännille. Monet muutkin asiat painavat vaakaa Kärpille. Näistä yksi tärkeimmistä on kokemus playoff-illoista. Kärpät voi ”tappaa” KooKoon intoa resurssiensa mukaisella pelaamisella.

KooKoo pelaa kolmatta kertaa Liigan playoffeissa. Joukkueen kapteeni Heikki Liedes on oranssien lipunkantaja. Kolmikymppinen Liedes on puhjennut kukkaan Kouvolassa. Rauman Lukossa hän voitti mestaruuden (2021) kapteenina, mutta rooli oli työmies. Kaksi kautta Kouvolassa ovat paljastaneet hänessä maalarin: 20 maalia kahdella perättäisellä kaudella! Se on kovaa jälkeä. Viimeisessä runkosarjapelissä Liedes näytti Turussa suuntaa: kaksi maalia ja syöttö avauserässä saatteli KooKoon karkuun – ja playoffiin. Liedes on KooKoon kipinänlyöjä, mutta Kärpiltä pitää löytyä omat lipunkantajansa.

Kärpät on pelannut aina 2000-luvun playoffeissa. Joukkueessa on tälläkin kaudella pelaajia, jotka ovat tottuneet loistamaan keväisin. Ainakin Joonas Kemppainen, Julius Junttila, Ville Leskinen ja Teemu Turunen ovat pelanneet kevätpelejä yli 0,5-pisteen tehoilla peliä kohden. Se on kova saldo.

Kärppien kanadalaispelaaja Cody Kunyk on pelannut Liigassa kolmena playoff-keväänä. Kahtena keväänä Saimaan Pallossa (2018 ja 2019) ja yhtenä keväällä 2021 Kärpissä. Tehot ovat olleet 17 ottelussa 5+11 = 16. Toisin sanoen 0,94 pinnaa per peli. Ei paha.

Kärpät ja KooKoo eivät ole koskaan kohdanneet playoffeissa. Tämän kauden runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi. Kärpät voitti kolme ja KooKoo yhden ottelun (Kouvolassa). Pisteet Kärpille 9-3.

Vaikka puhutaan suosikin paineista, niin suosikki voittaa iltansa useammin kuin haastaja. Kärpät on tänään suosikki!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius