12.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Liigan runkosarja lähestyy kolmasosaansa, ja kova sarja vaatii veroaan kolhuina. Mutu-tuntumalla voisi sanoa, että joka joukkueelta puuttuu joka pelistä kaksi vakiokokoonpanon pelaajaa, ainakin. Kärpissäkin on lommoja tullut, mutta teräsmiehen titteliä voisi taas tarjota Joonas Kemppaiselle. ”Kepu” on ollut maajoukkuekomennuksen vuoksi pois kahdesta liigapelistä. Tänään Vaasassa Kemppaiselle tulee täyteen 500 liigaottelua runkosarjassa. Ennen kärppäkausiaan mies pelasi Ässissä ja HPK:ssa yhteensä 174 ottelua.

Kajaanin Hokin kasvatti on kärppävuosinaan näyttänyt iskukestävyyttään. Syksyllä 2010 Kemppainen teki 22-vuotiaana debyyttinsä Kärppien liigajoukkueessa. Ensi-iltaa seurasi noin 5500 katselijaa. Lähikausina paitanumero 23 tuli monille odotettuakin tutummaksi. Kolmen ensimmäisen liigakautensa aikana Kemppainen pelasi Kärppien jokaisen runkosarjaottelun, yhteensä 180.
Tänään Kepu pelaa Kärpissä ottelun numero 326. Määrä on iso, kun muistaa, että mies pelaa Kärpissä vasta kuudetta kauttaan. Kärppähistoriassa yksikään pelaaja ei ole pelannut enemmän kärppäpelejä yhtä lyhyessä ajassa. Kemppainen on näiden vuosien aikana ollut pois noin kymmenestä Kärppien pelistä!

Kärppien liigakauden 2022-23 joukkueessa ei ole mitään aivan hurjia määriä joukkueessaan pelanneita. Mika Pyörälän 749, Lasse Kukkosen 674 ja Ilkka Mikkolan 662 ottelua ovat runkosarjalukuja, joita harva tulee Kärpissä koskaan saavuttamaan. Seitsemäntenä Kärppien ottelulistassa oleva Ruotsiin lainattu Mikko ”Mise” Niemelä ehti pelata Kärpissä 521 ottelua ennen syksyistä länteen lähtöään.
Edellisellä Vaasan vierailulla Julius Junttila pelasi 400. ottelunsa Kärpissä. Hän on nykyjoukkueessa toiseksi eniten Kärpissä pelannut pelaaja, ”Jullella” on otteluita kasassa 432. Kymppisakissa yhdeksäntenä olevalla Atte Ohtamaalla on ennen Sport-iltaa 445 runkosarjaottelua kärppänä.

Kärpillä on pois muutama vakiokokoonpanon mies, mutta joukkueessa on muutama kaikki ottelut pelanneita. Cody Kunyk on Kemppaisen ohella kaikki mahdolliset liigapelit pelannut hyökkääjä. Puolustajista Topi Niemelä on pelannut Kemppaisen tavoin kaikki muut paitsi maajoukkuekäyntinsä aikana väliin jääneet kaksi kärppäottelua.
Pakeista David Rundblad, Ludwig Byström ja Tommi Kivistö ovat pelanneet Kärppien kaikki 37 ottelua. Läpilyöntiään tekevällä Arttu Paasolla on jäänyt väliin yksi syksyn Tappara-ottelu Tampereella.

Tänään Kärpät kohtaa runkosarjassa Sportin kolmatta kertaa. Ensimmäinen kohtaaminen syyskuussa päättyi Kuparisaaressa Kärppien voittoon 4-1. Maalienteon aloitti Kemppainen ja päätti Junttila, välissä osuivat Ville Koivunen ja Kasper Björkqvist. Sportin kavennuksen teki Axel Holmström. Pelin alku viivästyi puolisen tuntia palohälytyksen vuoksi.

Lokakuussa Oulun Raksilassa ottelun hahmoja olivat liigauransa ensimmäisen nollapelin maalissa pelannut Leevi Merilänen ja tehot 2+2 paukutellut Peter Tiivola. Ottelu päättyi Kärpille 4-0, Tiivolan ohella maaliin osuivat Ville Leskinen ja Byström.

Kuka tai ketkä juhlivat tänään? Kotijoukkueessa katseet kääntyvät vaasalaisten ruotsalaisketjuun, joka on tehnyt tuhoisaa jälkeä. Simon Hjalmarsson jahtaa jopa Charles Bertrandin tekemää Sportin yhden kauden piste-ennätystä 16+31 = 47. Pelejä Bertrand pelasi tuolloin kaudella 2014-15 yhteensä 60. Mielenkiintoista on huomata Antti Kalaputaan uhanneen ”Kallen” ennätystä kaudella 2018-19, tehopisteet 12+34 = 46. Piste ranskalaista vähemmän, kahta vähemmällä ottelulla…

No, kukako juhlii tänään? Ainakin Joonas Kemppainen. Mutta pistääkö paremmaksi kuin syyskuussa Vaasassa juhlinut Julius Junttila. ”Julle” sai tehot 1+1. Ilta näyttää.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius