12.04.2024

Raksilassa pelataan tänään Kärppien ja Lahden Pelicansin neljäs välieräilta. Pelicans johtaa voitoin 3-0 ja on voiton päässä finaalipaikasta. Olen yllättynyt molemmista asioista. Ensinnäkin siitä, että ”Pelsut” johtaa 3-0. Toiseksi siitä, että Pelicans pelaa toisena kautena mitaleista.
Perättäiset playoff -kaudet eivät ole olleet arkea Lahdessa, mutta päävalmentaja Tommi Niemelän aikana Pelicans on ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Valmentajien onnistuminen on monen muuttujan summa, mutta neljättä ja viimeistä kauttaan Lahdessa valmentava Niemelä on ollut monen muuttujan tekijä.

Mutta, se tässä hetkessä elävä yllätys on pelikaanien 3-0 johto ottelusarjassa. Tulokset 2-1, 5-3 (viides maali tyhjiin) ja 1-0! Maalimäärien mukaan erot ovat pieniä. Kuten pleijareissa usein ovat.

Otteluissa on tullut yllättävän vähän jäähyjä. Tapparan ja KalPan kolmessa välieräottelussa rangaistusaition luukku on lonksunut paljon useammin. Kärppien ja Pelicansin ottelussa on ollut sallivampi erotuomarilinja, joka on sopivampaa äijämäisempää peliä pelaavalla lahtelaisjoukkueelle. Pelicansin pakisto on Kärppien vastaavaa raskaampaa kalustoa. Mikäli Kärpät tänään voittaa ja saa kunnolla kulutettua vieraspakkeja, on alle vuorokaudessa tuleva viides välierä kova haaste Ben Bloodille ja kumppaneille.

Varovainen toive on, että Kärpät saa avausmaalin. Pelicans on ollut hyvä turvaamaan johtoaan, ja Kärpät on takaa-ajavana vähän heppoinen hyökkäysmaalilla. Pelicansin maalivahti Niklas Kokko on ollut hyvä. Helsingin IFK teki seitsemän ottelun sarjassa Kokolle kaksi maalia per peli. Kärpät on tehnyt kolmessa ottelussa neljä maalia.

Kokolla on tänään yhdestoista perättäinen playoff -peli. Kärpät -sarjassa Kokko ei ole vielä joutunut pahaan kumisateeseen. Kärppien on tänään pelattava vahvasti Pelicans-maalilla. Nykyisillä tehoilla ei pärjää.

Kärppien maalilla torjuu Tomi Karhunen. Kumpikin kärppämaalivahti on pelannut hyvää kevättä, mutta puolustuspelaamisen heikkoudet ovat olleet liikaa. Maalivahti ei voi pelastaa koko ottelua, vaikka ottaisikin muutaman ”game saverin”. Varsinkaan, jos oma joukkue ei tee maaleja.

Tänään pitää jälleen uskoa voittoon. Tasaisten joukkueiden neljän kohtaamisen ei pitäisi päättyä neljä kertaa samalle joukkueelle. Uskoa valaa Kärppien puolustuspelaamisen vähentynyt virhemäärä. Pelicansin maalien hinta on noussut. Lahdessa tuli ainoastaan ylivoimamaali. Se riitti voittoon, tänään ei yksi maali riitä.

Joukkueiden monet tilastot ovat liki tasoissa. Aloituksissa Kärpät on ollut edellä, mutta kiekosta ei voi luopua niin helposti ja nopeasti kuin on tähän asti tehty. Jokainen kärppäsentteri pystyy keskimääräisesti voittamaan omat aloituksensa. Siitä on hyvä jatkaa. Jokaisen kärpän tämän illan tehtävänä on voittaa oma taisteluparinsa ja pelata kevään paras pelinsä.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT KOTONA:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Junttila – Tiivola – Antonen
Björkqvist – Korpimäki – Hermonen

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Berglund
Kivistö – Jandus
Pieniniemi

Karhunen
(Westerholm)