30.01.2024

Totuus! Rauman Lukko on ainoana liigajoukkueena voittanut Kärpät kauden kaikissa kolmessa kohtaamisessa. Keskinäisten pelien pisteet raumalaisille ovat 9-0! Pelit ovat olleet tasaisia, mutta Lukon ylivoima on ollut Kärpille liikaa: Lukko on tehnyt ylivoimalla Kärpille kuusi maalia, kaksi jokaisessa ottelussa. Kaikkien keskinäisten pelien voittomaali on tullut ylivoimalla.
Kärpät ja Lukko pelaavat molemmat suhteellisen siistiä peliä. Kummallekaan ei tule paljon jäähyjä, mutta ei tule myöskään vastustajille. Koko kautta ajatellen Kärppien hyvä ylivoima saa toivottua harvemmin tilaisuuden näyttää osaamistaan.

Realismi! Jos Kärpät ottaa tänään kolmen pisteen voiton, eli varsinaisella peliajalla, niin Kärpät on runkosarjassa kuuden parhaan joukossa. Miten niin? voisi joku ajatella. Valmentajat ja pelaajat toistavat mantraa ”peli kerrallaan”, mutta fanit, penkkiurheilijat ja toimittajat voivat hyvällä omallatunnolla pohtia ja tehdä tulevaisuuslaskelmia.

Uskon pistekeskiarvon tarjoamaan realismiin. On helppo arvioida, että yhdenkään joukkueen tekeminen ei paljoa muutu runkosarjan loppusuoralla. Joku joukkue voi kyetä kahden pisteen ottelukeskiarvoon ja pari porukkaa kasaa vaivalla pinnan per peli. Muut vääntävät siinä välissä ilman isoja keskinäisiä eroja.

Kärpät on voittanut joulun jälkeen Turun Palloseuran kahdesti ja Porin Ässät kerran.  Kärppien nykytahti riittää kuuden joukkoon, jos Lukko kaatuu. Tehtävä ei ole mahdoton, sillä Kärpät on joulun jälkeen kyennyt voittamaan tiukat pelit.

Kärppien kaksitoista joulunjälkeistä ottelua on tuottanut kymmenen voittoa ja kaksi tappiota. Vieraissa kuusi ottelua, joista viisi voittoa ja yksi tappio Lukolle. Jouluna saatu, toivelistalla ollut, voittamisen lahja on tullut myös kotipeleihin: neljä voittoa viidestä pelistä. Ainoa tappio kuntopuntarin ykköselle, Mikkelin Jukureille.

Kärppien pistetahti on siis hyvä ja vähempikin riittää (ja on realismia), jos pärjätään runkosarjassa oikeille joukkueille. Pääkilpailijoita ovat Kärppien takana letkassa olevat länsirannikon joukkueet. TPS ja Ässät pysyvät nykymenossa takana, Lukko on hoidettavissa tänään…

Luottamus! Tällä hetkellä on vahvasti sellainen tunne, että Kärpät menee runkosarjassa kuuden joukkoon. Parhaassa tapauksessa jopa neljän joukkoon. Sijoilla 4-6 ei liene suuria eroja, sillä ensimmäisen playoff-kierroksen välttäminen on se juttu. Ylimääräiset paineet jäävät pois.
Kärppien tavoin kuuden kastiin tähtäävä Lukko on viime aikoina vahvistanut joukkuettaan. Saattaa olla, että kumpikin joukkue täydentää vielä joukkuettaan. Kärppien rinki varsin pieni. Ainakin kuusi liigajoukkuetta on elänyt yhtä kentällistä laajemmalla kokoonpanolla.

Mitä Kärpät sitten tarvitsee? Maalivahtiosasto on valmis. Puolustukseen saisi tulla ainakin yksi pelaaja lisää, hyökkäykseen kaksi. Lähtökohtana on, että jo olemassa olevat pelaajat pysyvät ehjinä. Huominen saattaa vapauttaa pelimiehiä sekä KooKoosta että Jypistä. Tappiolla kumpikin jää playoff-vauhdista. Huomenna on viimeinen Liigan sisäinen siirtopäivä.

Lopuksi hämmästys! Kärppien maalissa pelaa Tomi Karhunen ja varalla on Niclas Westerholm, Niklas Kokko on nykyisin pelikaani. Hämmästys ei liity Kärppien veskarimaailmaan, vaan Lukon. Raumalaisilla kanadalainen Samuel Harvey otti räpylänsä ja lähti Helsingin Jokerien entisen päävalmentajan Glen Hanlonin joukkueeseen Italian Bolzanoon.
Lukolla on viime kausina ollut selvä ykkösmaalivahti, ja se on toiminut. Harveyn piti olla, muttei ollut. Nyt suosii Lukkokin suomalaisia, sillä maalivahtikaksikon muodostaa Christopher Gibson ja Daniel Lebedeff. Se hämmästys on, että kumpikin on vierasperäisestä nimestään huolimatta tosiaan suomipoika.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Bunnaman – Koivunen
Junttila – Tiivola – Björkqvist
Antti-Roiko – Hyry – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Koivisto – Berglund
Paaso – Jandus
Kivistö – Pieniniemi
Olkkonen

Karhunen
(Westerholm)