10.01.2024

Liiga on tänä vuonna historiallisen mielenkiintoinen. Kiinnostavia ja jännittäviä ovat myös pelaajien henkilökohtaiset pokaalikisat. Niitä palkintoja on vaikea tavoitella, mutta joillekin ne tunnustukset menevät. Yleensä ihan hyvästä työstä ja syystä. Yksi tuijotetuimmista ”kisoista” on pelaajien Vuoden tulokas.

Viimeisen kymmenen kauden aikana tunnustus on mennyt kahdeksan kertaa hyökkääjälle, kerran puolustajalle ja kerran maalivahdille. Viime kaudella Vuoden tulokas oli Mikkelin Jukurien hyökkääjä Niko Huuhtanen (17+13), joka pelaa viimeistä kauttaan Mikkelissä.
Kärppien Ville Koivunen oli toissa kaudella (2021-22) lähellä voittaa Liigan Vuoden tulokkaan tittelin. Pokaalin pokkasi lähinnä tekomaalein (15) JYPin Joakim Kemell. Koivunen (11+18) teki JYP-hyökkääjää enemmän pisteitä (29) ja antoi enemmän maalisyöttöjä (18).
Viime kaudella Koivunen sai kasaan 12 maalia ja 16 maalisyöttöä. Tällä kaudella Koivunen on ennätystahdissaan: maaleja 15 ja maalisyöttöjä 17. Kuluvan kauden haarukassa on 20 maalin ja 50 tehopisteen ylitys.

Tällä kaudella Kärppien Aleksi Antti-Roiko kisaa kauden 2023-24 kaikista tulokastitteleistä. Näitä ovat Vuoden tulokas, eniten pisteitä tehnyt tulokas sekä vielä eniten maaleja tehnyt. Myös eniten syöttöjä antanut tulokas saa kunniaa. Pokaali menee ainakin Vuoden tulokkaan tittelin saajalle, muista tulokasurotöistä taitaa tulla ainoastaan kunniaa.

Antti-Roikon potentiaaleina kilpailijoina tulokaspokaalista ovat lähinnä Turun Palloseuran Viljami Marjala, Tapparan Oiva Keskinen ja Vaasan Sportin Atro Leppänen, 25, jonka tehojen (9+9) lisävalttina lienee puolustajan pelipaikka ja peliaika! Antti-Roikon vahvuuksina Marjalaan nähden on puolustuskyky (+13) ja Keskiseen maalien määrä (7).
Liigan viimeisin kärppätulokas on parinkymmenen vuoden takaa – Janne Pesonen (2003-04).

Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen oli Liigassa Vuoden tulokas 19-vuotiaana IFK-pelaajana kaudella 1996-97! Ensimmäisenä päävalmentajakautenaan Liigassa Jokinen valittiin Vuoden valmentajaksi 2021-22!

Tämän illan pelaavista joukkueista Vuoden tulokkaan pokaalin on saanut Teemu Turunen (2016-17). Turunen teki tämän kauden ensimmäisessä Jukurit-ottelussa Raksilassa kaksi maalia, Antti-Roiko ja Koivunen yhden. Viidennen kärppämaalin teki kauden 2020-21 Vuoden tulokas Kasper Björkqvist (silloin KooKoon pelaajana, nyt loukkaantuneena). Kärpät voitti 5-1. Mikkelissä Jukurit voitti 2-0, maalit tekivät jukurikapteeni Pekka Jormakka ja Huuhtanen. Joukkueiden pisteet keskinäisissä peleissä 3-3.

Tänään voittava joukkue on sarjassa joko neljäs – tai kolmas, jos HIFK häviää Porissa Ässille.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

KÄRPÄT TÄNÄÄN:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Bunnaman – Gunler
Hermonen – Tiivola – Korpimäki
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund
Juusola

Karhunen
(Westerholm)