02.12.2023

Pikkujouluviikonloppu ja Helsingin IFK, osa II.  Eilen perjantaina Stadin halli Nordis oli loppuunmyyty, 8200 katselijaa juhli isäntien 4-3 jatkoaikavoittoa. Tänään pelataan Raksilassa, ja halli on täynnä. Pohjoisen ja etelän suurseurat Kärpät ja IFK kiinnostavat ja sytyttävät.

Jääkiekkopelissä on monta vaihetta ja ratkaisevaa asiaa, mutta maalintekijät sinetöivät voitot, IFK:ssa heitä on näissä viime kausien keskinäisissä peleissä riittänyt. Eilisen illan päätti IFK-hyökkääjä Julius Nättinen.

Kärpillä on ollut puutetta maalareista. Kärppien tämän kauden ykkösase on ollut Teemu Turunen, 13 maalia ennen tätä iltaa. Turusen maalimäärä on hyvä – nykytahdillaan maali joka toisessa ottelussa – Turunen kamppailee koko Liigan maalikuninkuudesta. Turunen voitti viime kaudella Kärppien sisäisen maalikuninkuuden 16 osumallaan. Tällä kaudella Turunen tekee enemmän ja todennäköisesti voittaa jälleen Kärppien maalikuninkuuden. Ja jos voittaa, niin se on melkoisen harvinainen temppu.

2000-luvun liiga-aikana Kärpissä seuran maalikuninkuus on lähes joka kausi vaihtunut. Kärpissä kaksi perättäistä maalikuninkuutta on voittanut ainoastaan Juha-Pekka Haataja, joka osui tarkimmin kausilla 2011-12 (24 maalia) ja 2012-13 (28).

Kahdesti Kärppien runkosarjan maalikuninkuuden on voittanut Haatajan lisäksi Mika Pyörälä 2006-07 ja 2016-17. ”Speden” tasoa kuvaa, että hän teki molemmilla kärkikausillaan 28 maalia, kymmenen kauden välein!

Kärppien nykyjoukkueesta runkosarjassa Kärppien sisäisen maalikuninkuuden on voittanut Turusen lisäksi Julius Junttila, joka kaudella 2013-14 teki 19 maalia. Vierellä JJJ-ketjussa pelasivat 17 maalia tehnyt Joonas Kemppainen ja 11 osumaa juhlinut Joonas Donskoi. Tänään Kemppainen pelaa Junttilan kanssa samassa ketjussa, jossa ”donskoina” pelaa Turunen!

Paljon huomiota mediassa saanut Nick Ritchie esiintyy tänään ensi kertaa uudelle kotiyleisölleen. NHL-seura Carolinan varaamat kevytjalkaiset Ville Koivunen ja Noel Gunler saavat rinnalleen puskuriksi NHL-veteraanin Ritchien. Mielenkiintoista.

Maalintekijöiden ohella maalivahdit ovat kaiken keskiössä. Eilinen ilta ei ratkennut maalivahtipeliin, eikä todennäköisesti tämäkään ilta. Niclas Westerholm pelaa eiliseen tapaan Kärppien maalilla, ja IFK:n maalia vartioi Niko Hovinen. Kaksimetrinen ”Pappi” näkee maaliltaan yli Ritchien kokoisenkin maskin. Tärkeää kuitenkin on, että kanadalainen menee varaamaan ”tilansa” maalilta – eilen kun IFK paljolti otti voittonsa pärjäämällä paremmin maalinedustalla.

Viime kaudella Kärpät hävisi kaikki kolme kotiotteluaan IFK:lle. Tänään varsinaisen peliajan voitolla Kärpät ohittaisi sarjataulukossa IFK:n.

Ari “Stenkka” Steniuksen ennakon tarjoaa:

Kärppien kokoonpano tänään:

Turunen – Kemppainen – Junttila
Ritchie – Koivunen – Gunler
Björkqvist – Bunnaman – Hermonen
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Koivisto – Paaso
Kivistö – Olkkonen
Ohtamaa – Berglund
Pieniniemi

Westerholm
(Kokko)