29.09.2023

Raksilan yläparvi, perjantai-ilta. Liigaottelu. Oulun Kärpät ja Saimaan Pallo käyvät oman kaksituntisen kamppailunsa Raksilan loistavalla jäällä. Viimekautiset kenttäongelmat ovat poistuneet jään alla olleiden mainosten mukana.

Kaksi vanhaa ”pakkijätkää” istuu yläparvella. Uudet paikat, tutut roolit. Ulkoisesti heitä seuratessa ei huomaa kropan ja mielen liikkeitä. Hätkähdyksiä tai kiroilua on turha odottaa, fiksuina ammattilaisina he ovat tottuneet tähän ”pokeriin”.

Harri Aho on pelannut Kärpissä muutaman sataa peliä, samoin Mikko Myllykoski SaiPassa.  Kummallakaan oma seura ei kuitenkaan ole työn alla. ”Haba” tuijottaa keltaisia ja ”Myle” mustia. Urheilutoimenjohtajan peliseurantaa ei kannata häiritä – siinä on työ menossa.

Harri Aho jätti Kärppien urheilutoimenjohtajan työt viime keväänä. Idän puheliaat seuramiehet saivat Ahon kuitenkin innostumaan uudesta projektista: Saimaan rannoilla halutaan rakentaa uutta – playoff-joukkue!

Mikko Myllykoski on ”iloinen Karjalan poika”, kuten valmentajalegenda Hannu Jortikka joskus häntä kuvasi. Oulun tasamaille Myllykosken saivat haasteet. Tehtävä on palauttaa Kärpät takaisin liigahuipulle mitalipeleihin, heti.

Aho näki uudet omansa ensi kertaa elokuun alussa Pitsi-turnauksessa Raumalla. Virallisesti vasta ensi viikolla aloittava Myllykoski kuukautta myöhemmin. Aika on ollut lyhyt, mutta työ on jo vienyt kummankin mennessään. Ei siis häiritä pahasti.

Keskiviikkona Kärpät otti Vaasassa hyvän voiton hyvällä tavalla. Tuskaisen sarja-alun parasta terapiaa on voittaa työn ja tuskan kautta. Kolmannen erän puolivälin jälkeen Martin Jandusin saama 2+2 minuutin rangaistus pakotti Kärpät lopun puolustustaisteluun. Ahkera ja uhrautuva taistelu palkittiin bonuksella Ville Koivusen upottaessa vieraiden vajaapelin jälkeen kiekon Sport-maaliin. Työvoitto tekee hyvää ilmapiirille.

Tänään Raksilan kiekkoiltaa tarjotaan yleisölle teemalla After work, työn jälkeen. Kärpät tulee jäälle ”työhaalarit” päällä, joukkue haluaa tarjota katselijoille voitokkaan kiekkonautinnon. Hyvin tehdyn työn jälkeen joukkueelle maistuu pillimehukin paremmalle.

Vaasassa Kärppien aloitusvoima lepäsi Joonas Kemppaisen harteilla. Muut aloittajat saavat tehdä tänään parannuksen, vaikka SaiPa-aloittajat eivät ole olleetkaan aivan liigaeliittiä. Kärpillä on parannuskohteita paljonkin, mutta hyvät vaihdot, maalit ja voitot poikivat parempaa. Vaasan illan lopusta on hyvä jatkaa.
Toiveissa on siis aloitusvoittoja, maaleja tekopaikoista sekä ehjiä erikoistilanteita. Kärppien tasakentällisin päästettyjen maalien lukumäärä (7) on hyvinkin kelvollinen. Nykypuolustamisella pärjää, kun vajaapeli tiivistyy.

SaiPan tuloksellisena ykkössentterinä on aloittanut Antti Kalapudas, hyvin tuttu mies Kärpille. ”Kalis” on pelannut urallaan yli 400 liigapeliä, Kärpissä niistä reilu sata. Lappeenrantaan Kalapudas meni Kärppien ja SaiPan pelaajavaihdossa viime kauden lopulla, Oulun suuntaan matkasi puolustaja Joel Olkkonen.

Tämä kausi on alkanut Kalaputaalla hyvin: viisi liigapeliä on tuottanut viisi maalia ja yhteensä kahdeksan tehopistettä. Tahti on Kaliksen pelaajauran paras. Nykytahdilla Sport-kauden 2018-19 ennätyspisteet 12+34 on rikottavissa.

Kärpät ja SaiPa kohtasivat viime kaudella neljää kertaa. Kumpikin voitti kaksi iltaa, pisteet Kärpille 7-5. Viimeinen keskinäinen oli hurlumheitä. SaiPa oli myynyt ja vuokrannut pelaajia ja se näkyi. Kärpät voitti Lappeenrannassa 8-2, eniten herkutteli tehoillaan Ville Koivunen, joka kolmen maalinsa lisäksi antoi yhden maalisyötön.

Vaasassa voittomaalin tehnyt Koivunen pelaa tänään keskiviikon tavoin keskushyökkääjän paikkaa. Laidoilla ovat Julius Junttila ja Joose Antonen. Luovuutta, vauhtia ja maalintekokykyä on, saadaanko esiin?

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius