25.02.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:


”Ykkösketju on joukkueen näyteikkuna, nelosketju sen sydän”, eiliseen peliin sopiva sovellettu viisaus. Kärpät oli montussa, Niiralan montussa, josta ulospääsyyn harva uskoi isäntäjoukkue Kuopion KalPan lyötyä kiekon kolmannen kerran kärppämaaliin. Toista erää oli pelattu vajaa viisi minuuttia!

Niiralan yleisö löi keltamustien paraatimarssiin tahtia jalkoja tömistäen ja paperilehtisiä läpsyttäen. Peli näytti taputellulta… Usein onkin, mutta Kärppien telaketju (nelosketju) oli vasta lämmennyt. Kolmikko Otto Karvinen – Arttu Hyry – Marko Anttila vyörytti vaihto vaihdolta pelin KalPa-maalille. Työ kiitti tekijäänsä, haalarimiehet herättivät Kärpät taisteluun ja tekivät kaksi maaliakin.

Kärppien jatkoaikavoitto 4-3 perjantailta latasi tähän iltaan hyvät lähtökohdat. Neljäs sija on edelleen haarukassa, ja pullahtaminen kuuden sakin ulkopuolelle vähemmän todennäköinen Helsingin IFK:n ja Turun Palloseuran hävittyä perjantain pelinsä.

Syksyn synkkyyden muistaen Liigan kuudentoista pelin kuntopuntari tuntuu uskomattomalta. Kärpät on kärjessä kahden pisteen ottelukeskiarvolla, seuraavina IFK ja KalPa. Yksi syy Kärppien viime aikojen pistemenestymiseen on jäähyttömyys. Liigan tilastoista näkee, miten Kärppien erikoistilanteet ovat menneet, joten parempi on olla ottamatta jäähyjä. Eilen tosin Kärpille merkittiin takaisku alivoimalla, vaikka jäähy ehti päättyä ennen Kai Kantolan 3-0 maalia.

Alivoimassa on ollut parantumisen merkkejä ja vajaapelin tärkein elementti – asenne ja halu pysäyttää kiekot matkalla maalille, on urhoollista. Alivoimapelaajat eivät tingi mistään.

Ylivoimaan on tullut lisää luovuutta, kuteja kuitenkin kaivataan. Kuopion perjantaissa Cody Kunyk näytti saaneen pikakelauksen päälle toiseen ylivoimakentälliseen. Se voi luvata parempaa prosenttia myös ylivoimaan.

Ville Koivusen, 19, olisi voinut nimetä viime vuonna Vuoden tulokkaaksi, mutta tämä kausi näyttää vieläkin paremmalta. Kaudella 2021-22 Koivunen pussitti 11 maalia, tällä kaudella on koossa 12 osumaa. Lisääntynyt vastuu on tuonut peliajan mukana voitto- ja ylivoimamaaleja. Tänään ”Kille” pelaa sadannen ottelunsa Kärppien liigajoukkueessa. Seuraavaa satalukua Liigassa saadaan näillä näkymin odottaa – Carolina kutsuu. Juhlamaalille olisi siis siinäkin mielessä paikkansa.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius