03.01.2024

Nyt se alkaa. Paitsi vuosi 2024, niin myös runkosarjan loppusuora. Tammikuussa Kärpät pelaa kymmenen ottelua. Neljä kotona ja kuusi vieraissa. Yhteensä runkosarjassa on pelaamatta 25 ottelua.
Kärppien uuden päävalmentajan Ville Mäntymaan pesti on alkanut hyvin. Loppuvuoden 2023 viisi peliä tuotti yhdeksän pistettä. Tällä samalla tahdilla Kärpät saisi runkosarjassa kasaan sata pistettä.

Tänään Kärpät kohtaa Jyväskylän Jypin. Kauden kaksi aiempaa kohtaamista Kärpät on voittanut, syksyllä Hippoksella 3-2 ja tapanina kotona jatkoajalla 5-4 ”uusien päävalmentajien” Mäntymaan ja JYPin Mikko Heiskasen kohdattua.

Jypin hävittyä lokakuussa kotonaan Kärpille, tapahtui melkoinen herätys JYP-leirissä: hurrikaani pyyhki kahdeksan seuraavan ottelun aikana kuuteen voittoon ja keräsi 24 pistettä, yli puolet koko tämän kauden pisteistään!

Tänään ollaan taas Hippoksella, jossa Jypin paineet ovat lähes maksimaaliset: neljä ottelua Heiskasen komennossa ovat tuoneen kaksi pistettä.

JYP on ollut alkukauden paras ylivoimajoukkue. Joukkue on tehnyt keskimäärin yhden maalin vastustajan kolmesta jäähystä. Nelikko Jerry Turkulainen, Reid Gardiner, Juuso Puustinen ja Sami Niku pelaavat käytännössä kaikki ylivoimat. Ei ihme, sillä kvartetti on tehnyt hurrikaanien ylivoimaosumista 23. Koko muu JYP-joukkue on osunut ylivoimassa viisi kertaa!

Kärppien alivoima on ollut hyvä. Tänään on kuitenkin oltava normaaliakin parempi. Kärppien vajaapelissä on aloitusvoimaa, osaamista ja uhrautumista, mutta silti ei kannata leikkiä tulella. Jypin ylivoimamiehet ovat tulitikkumiehiä, jotka raapaisevat nopeasti maalin ja roihauttavat Hippoksen liekkeihin.

Atte Ohtamaa, Miika Koivisto ja Tommi Kivistö ovat Kärppien vajaapelin puolustusvoimat. Joel Olkkosen loukkaantumiset ovat lisänneet mainittujen peliminuutteja. Hyökkääjistä Marko Anttila urakoi joko Joonas Kemppaisen tai Arttu Hyryn kanssa. Kemppaisen ja Hyryn aloitusvoima on tärkeä alkupala jokaisen vajaapelin evääksi. Olkkosta lukuun ottamatta Kärppien kaikki vajaapelispesialistit ovat käytännössä pelanneet kauden kaikki pelit.

Mäntymaan päävalmentajuusaikana (viisi ottelua) Kärpät on tehnyt 19 maalia ja päästänyt 15. Tekomaalien määrä (lähes neljä per peli) olisi hyvä, mutta omiin uppoavien kiekkojen pelikeskiarvo saisi painua kolmesta kahden pintaan.

Kärppien keskushyökkääjätilanne on ollut koko kauden hämmentävä. Mäntymaan ajan keskushyökkääjäherääjä on ollut Connor Bunnaman, joka on iskenyt viiteen peliin tehot 5+2! Joonas Kemppainen ja Peter Tiivola ovat menneet viimeiset viisi peliä nollatehoilla. Työmies Hyry on tehnyt horjumattomaan tahtiin 3+1. Hyryn laiturit ovat osuneet hekin viidessä viime pelissä: Anttila 2+0 ja Aleksi Antti-Roiko 1+4!

Mäntymaan ajan tehomies on ollut Julius Junttila, joka on paukutellut neljään peliin tehot 1+6. Puolustuksessa Ohtamaa jatkaa vahvaa kauttaan, viisi viimeistä peliä saldolla 2+4.

Yleisesti koko kauden huomioiden Kärppien kotipeleissä keräämä pistekeskiarvo riittää kärkikvartettiin, mutta vieraspelien pistekertymän pitää parantua.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

 

Kärppien kokoonpano Jyväskylässä:

Turunen – Kemppainen – Koivunen
Junttila – Bunnaman – Gunler
Hermonen – Tiivola – Korpimäki
Antti-Roiko – Hyry – Anttila

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund
Juusola

Karhunen
(Westerholm)