20.01.2024

Maso Lehtonen, 35 vuotta. Hetkinen, Maso! Näin ihmettelin Hämeenlinnan Pallokerhon esitellessä tämän kauden päävalmentajansa. Kaverin maine oli kiirinyt, joten jossain määrin hänen Liigaan tuloaan oli odotettu.

Ville Mäntymaa, 38, Kärppien päävalmentajaksi joulusta 2023 eteenpäin. Sekin oli uutinen. ”Havu” tuli etuajassa. Selvää oli kuitenkin ollut, että jonakin päivänä hän olisi Kärppien päävalmentaja. Valmentajapolku oli olemassa.

Kerhon ja Kärppien päävalmentajat näyttävät Liigan uutta aikaa. Joissakin tapauksissa jopa pelaajiaan nuoremmat miehet ottavat ja ovat ottaneet vastuun. Päävalmentajuus on kova homma. Kaikki kiekkouran aiempi kokemus ja tekeminen nousee potenssiin kymmenen. Onnea vaan Liigan nuorimmille luotseille!

Liigan nykyiset päävalmentajat ovat yleisesti ottaen iältään neljän- ja viidenkymmenen ikävuoden välillä. Se on tämän ajan normi-ikä Liigassa. Kokemuksen lisäarvoa tarjotaan valmennustiimin muista jäsenistä.

Liigassa oli joskus ennen aivan vakiokuvio, että samat tutut ”nimivalmentajat” kiersivät seuroja. Muutama ulkomaalaisvalmentajakin tuli sattuman satona, joskus jopa tarkalla harkinnalla. Kaudella 1990-91, silloisessa SM-Liigassa, oli peräti neljä ulkomaalaispäävalmentajaa.

Tälle kaudelle Tampereen Tappara toi ulkomaalaisluotsin. Se oli jossain määrin yllätys, sillä Tapparalla on pitkään ollut tapa tuottaa valmentajansa itse. Ja vaikka päävalmentajat ovat usein oman seuran kasvatteja, niin toisen polven päävalmentaja samassa seurassa on harvinaista. Juha Härkälä oli aikanaan Porin Ässien valmentaja, nyt poika Jere on patakuningas.

Takaisin Rinkelimäelle. Nyt Liigassa pelataan ajassa, jossa jyvät erotellaan akanoista ja masot havuista. Havu on havu, mutta mikä on maso? Aivan, useimmat meistä sen tiesivätkin. Maso on kylä Kärppälän kyläalueelta Sastamalassa, tunnettu kärppäfanien reviiri! Terveiset Nanelle!

Havulla ja Kärpillä on kymmenen ottelun urakka ennen kauden kuudetta HPK-peliä (21.2.). Kun seuraavan kerran tavataan ritaripaidat, niin runkosarjaranking alkaa olla aika paketissa. Tänään pistekin, niin hyvä on. Eilisen voiton jälkeen Kärpät on hyvässä vieraspistetahdissa. Joulun jälkeisissä viidessä vieraspelissä on kertynyt 12 pinnaa! Tämän illan jälkeen seuraavissa yhdeksässä ottelussa on seitsemän kotipeliä! Tulevan neljän viikon peleissä Kärpillä on mahdollisuus pelata itsensä sijoille 4-5, mikäli nykyinen pistetahti jatkuu.

HPK janoaa revanssia eilisestä, ja Kärpiltä on pois pari eilistä ratkaisijaa. Eilen Kärppien pisteiden selkänojana oli Niclas Westerholm, tänään turvaamme Tomi Karhuseen.  ”Karhu” varjele – ja ota kiekot kiinni!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius

Artikkelikuva: Teemu Hannula

 

Kärppien kokoonpano tänään:

Turunen – Bunnaman – Koivunen
Junttila – Tiivola – Björkqvist
Alasiurua – Hyry – Anttila
Hermonen – Korpimäki – Heikkala

Ohtamaa – Paaso
Koivisto – Jandus
Kivistö – Berglund
Pieniniemi

Karhunen
(Westerholm)