07.10.2023

Ensinnäkin, torstaina Raksilassa nähtiin hyvä peli. Se antaa uskoa Kärppien nousulle kohti kärkisijoja. Pikahissiin ei kuitenkaan ole paikkoja, porras portaalta on mentävä. Onneksi niitä runkosarja-askelmia on ihan riittävästi.

Tänään Kärpät kohtaa Jyväskylän Hippoksella JyPin, jonka syksyn kärkipelaajat ovat miehittäneet pistepörssin kärkisijoja. Joukkuetilastoissa Hurrikaaneilla on vähän hymyäkin nostava tilasto erikoistilanteista: joukkueen sekä ali- että ylivoimatilastot ovat 50 prosentin luokkaa! JyPin ylivoima on ollut Liigassa syksyn parasta, alivoima heikointa.

Kärppien alivoima on ollut viime ajat nousussa ollen takuu siitä, että joukkue on joukkue. Kärpät taistelee ja puolustaa maaliaan. Menestyksen kivijalka ja sydän on puolustushalu, ja tietysti kyky. Ylivoimassa on paljon petrattavaa, mutta sekin saa energiaansa puolustusvoimasta.

JyPin tehopelaajien rynnistys alleviivaa Kärppien tehottomuutta. Kärppien hyökkäys kaipaa sitä, mitä poislähtenyt Trevor Mingoia ei ollut, kahdenkymmenen maalin tekijää. Yleensäkin 20 runkosarjaosuman tekijät ovat vähissä, mutta nyt sellainen olisi syytä löytää. Kaksikin voisi tulla.

Kärpissä ei ole kolmeen viime kauteen ollut 20 runkosarjamaalin rajanrikkojaa. Tehokkaan hyökkääjän uhka toisi joukkueeseen paljon: maalarin oman pelotteen, tilaa muille ja luottamusta pelisabluunan tuottoon maaleina.

Nykyisistäkin kärpistä joku ehtisi 20 maalin rajan rikkojaksi, mutta se vaatisi todennäköisesti ylivoimaroolia ja siinä onnistumisia. Tämän hetken maalikärki on Julius Junttila neljällä maalillaan. Liigaurallaan 128 maalia tehnyt ”Julle” pääsisi tällä tahdilla uuteen ennätykseensä. Yhden kauden ennätys on edelleen 19 osumaa, viimeksi kaudella 2019-20.

Kärppien keskushyökkääjäosaston nuorimmainen Arttu Hyry pelaa tänään sadannen liigamatsinsa runkosarjassa. Hyry, 22, on kasvanut pysyväksi palaksi Kärppien sentteriosastoa. Roolin kaikki tehtävät sujuvat. Tänään olisi juhlamaali paikallaan.

Kantaseuransa Jyväskylän Palloilijoiden satavuotisvuottaan osaltaan juhliva JyP on kerännyt hyvän joukkueen juhlakaudelleen. Joukkueessa on riittävästi tasoa kuuden joukkoon. Pelaajamateriaalin kapeus, varsinkin puolustuksessa, saa toivomaan terveyttä.

Tänään Kärpillä on edessään haastava ilta. Jukka Rautakorpi-Ville Nieminen -kaksikon joukkueiden tavaramerkki, kovuus ja ” rasittava” kaksinkamppailuvalmius, on läsnä. Nopeus on kuitenkin voimaa, jota taito hallitsee. Kärppien torstain liikkeen ja raikkauden on tärkeätä näkyä tänäänkin. Taitoetu Kärpillä uskoakseni on.

Kärpät on ollut viime kausina tehokas Hippoksella. Viidessä viime vierailussaan Kärpät on paukutellut Jyväskylässä 25 maalia! Viime kauden kaksi vierailua tuotti Kärpille neljä pistettä, koti-Raksilassa sävel oli sama, kauden 2022-23 keskinäiset pisteet Kärpille 8-4.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius