03.03.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Penkkiurheilussa on kolme vaihetta: ennakkospekulointi, itse peli ja jälkipeli. Ennakkoon punnitaan todennäköisyydet ja tuloksen vaikutukset. Peliä seurataan sydän omille sykkien. Riemu ja raivo tai usko ja pelko vuorottelevat. Jälkipeleissä kerrotaan, miksi kävi niin kuin kävi.

Tänään perjantaina kaikki tämä tuplaantuu sekä Kärppien että Helsingin IFK:n kannattajien leireissä. Nyt ei riitä, että perkaa perjantain, vaan perässä seuraa lauantaisauna.

Tälläkin kaudella Kärpät ja IFK ovat samassa välilohkossa. Joukkueitten kuusi keskinäistä kohtaamista tekevät joukkueista toisilleen tutut. Lisäekstraa ovat nämä viikonlopun kaksoisottelut, joissa on playoff-henkeä.

Kärpät ja IFK ovat kohdanneet ennen tätä iltaa neljästi. Voitot ovat helsinkiläisille 3-1 ja pisteet 9-3. Runkosarjan viimeinen kaksintaisteluviikonloppu on kova ja tärkeä. Kuusi pinnaa on jaossa.

Helsingin vanha jäähalli on iso osa suomalaista kiekkohistoriaa. Siellä on osaansa tehnyt ja kokenut myös Kärpät. Runkosarjailloissa kärpillä on putsattu kaukalon nurkkia aivan liian usein. IFK on joukkue, jolle Kärpät on runkosarjahistoriassa tappiolla sekä Raksilassa että Töölössä.

Kärpillä on molemmat pelit voittaessaan mahdollisuus kaunistaa tilastoja ja tasoittaa kauden keskinäiset voitot – ja ehkä pisteetkin. Se on kuitenkin iso haaste, sillä näiden joukkueiden viime aikojen keskinäinen historia ei juuri tarjoa voittoputkia. Lyhyitäkään.

Kärppien ja IFK:n kausi on ollut saman sävyinen: alkukausi epävakaata, mutta viime ajat voitokkaammin. Kumpikin uskoo kirkkaaseen kevääseen, mutta näinä aikoina pitää pelin ja tekemisen olla playoff-tasoa. Panokset ovat jäällä kovat, mutta missä ja mitkä ovat tämän viikonlopun ratkaisevat asiat? Helpointa on käyttää perustotuuksia: erikoistilanteet ja maalivahtipeli sekä kiekon hallinta, jonka saa isolta osin aloituksista.

Raa´an tilastollisesti katsoen erikoistilannemaaleja ei tule! IFK tekee maalin noin joka neljännellä tai viidennellä kerralla, joten Kärppien jäähykuri (noin kolme per peli) kestää. Sama toisinpäin. IFK ottaa enemmän jäähyjä, mutta ei niin montaa, että Kärpät osuisi (5-6:nnella) ylivoimallaan. Pienenä huomiona voi tosin todeta IFK:n tehneen kovalla prosentilla ylivoimamaaleja (4) juuri Kärppiä vastaan. Varsinaisen peliajan maaleja viidellä viittä vastaan ainoastaan kolme.

Nuorten pelaavien maalivahtien Kärppien Leevi Meriläisen ja IFK:n Roope Taposen kaikki tilastot ovat aika samoja, joten maalivahtipelistä ei eroa juuri löydy. Aloituksissa IFK on niitä harvoja joukkueita, jotka pystyvät joka ketjun (keskushyökkääjien) aloituspelissä haastamaan Kärppien sentterit. Kotijoukkueen Eetu Koivistoinen ja Kärppien Joonas Kemppainen saavat tänäkin iltana olla pleksit vastakkain liki 20 kertaa. Kumpi vie kiekot?

Lopuksi: Ennakkolaskelmia ja jossitteluja on piirretty moniin papereihin. Laskelmien raameina ovat Kärpillä sijat 4-7 ja IFK:lla 4-8. Odotellaan illan peli – ja lasketaan huomiseksi uudet todellisuudet.

Ensin siis Hifkin himassa, sitten Kärppien kotona.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius