28.01.2023

Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärppien ja Tapparan viimeisen vuosikymmenen keskinäinen pelihistoria täyttää lajiklassikon kaikki elementit. Finaaleja ja muita playoff-iltoja yhteensä puolen sataa, ja lukuisia dramaattisia runkosarjaotteluita isoin panoksin.

Kaksikon voimaa kuvaa sekin, että yhtäkään mestaruutta kymmeneen kauteen ei ole voitettu ilman joko Kärppien tai Tapparan kaatamista. Kärpät ja Tappara ovat olleet ja ovat taas joukkueet termillä ”Team to Beat!”  Voittaakseen on lyötävä nämä tai hyvällä tuurilla ainoastaan toinen.

Runkosarjan viimeisen neljänneksen kynnyksellä on selvää, että Kärpät ei voita runkosarjaa. Kolmikko Rauman Lukko, Tampereen Ilves ja Tappara on kolmikko, josta runkosarjavoittaja tulee. Kärpät ehtii sijoille neljä tai viisi, jos peli pysyy jengoillaan.

Viime kaudella Tappara voitti runkosarjan ja otti mestaruuden, täydellinen kausi kun muistaa uuden Nokia Arenan täydet lehterit. Tälläkin kaudella Tampereen Arena on suurin suosikki finaalien näyttämöksi, mutta pelaavat joukkueet ovat arvailujen varassa.
Keväästä 2013 Tappara on ollut viidesti finaalissa, Kärpät neljästi. Keväällä 2020 ei pelattu playoffeja, koronan pysäyttäessä kauden runkosarjaan, ykkösenä oli Kärpät ja Tappara kolmas. Ei siis ihme, että joukkueet olivat kauden alla suosikkeja kevään finaalipariksi.
Mestarijoukkueessa riittää kovia ja mielenkiintoisia pelaajia. Kirvesrintojen kokeneemmasta kaartista kannattaa seurata Jori Lehterää ja Kristian Kuuselaa.

Lehterä, 35, palasi täksi kaudeksi Tapparaan 12 kauden ulkomaankiertueen jälkeen. Hänet tunnetaan taidoista ja tehoistaan. Moni veikkaaja pisti panoksen Lehterälle pistepörssin voittajaehdokkaita arvioitaessa. Jokerikasvatti Lehterä jätti läksiäiskautenaan (2009-10) 22-vuotiaana melkoisen muistijäljen voittaessaan Liigan pistepörssin tehoilla 19+50 = 69. Sen jälkeen ei kukaan ole pystynyt yhtä kovaan saldoon.

Joukkueena Tappara ei kuitenkaan tuona kautena menestynyt.
Ensi kuussa 40 vuotta täyttävä Kuusela on maailmanmestari, nelinkertainen liigamestari (Kärpissä yksi ja Tapparassa kolme) ja Ruotsin mestari plus henkilökohtaisia tunnustuksia vaikka mitä. Liigapelejä on ennen tätä iltaa 1 094! Enemmän on Liigassa pelannut ainoastaan Jan Latvala 1230.

Kaikkien aikojen pistepörssissä Kuusela on kolmosena ja syöttötilastossa kakkosena. Maaleja ”Krisse” on paukutellut 279 ja uhkaa jo pääsarjojen maalipörssin kuutossijalta nelosena olevaa Janne Ojasta (283 maalia) ja viidettä Kari Makkosta (281). Kärpissä neljällä kaudella yhteensä 68 maalia tehnyt Kuusela on viime ajat pelannut Tapparan nelosketjussa vähemmällä erikoistilanneajalla. Urallaan 77 ylivoimaalia paukutelleen Kuuselan jättö pois ylivoimasta kuvaa Tapparan tämän hetken ylivoiman tuhotehoa. Liigan heikoimman alivoiman Kärppien on syytä pysyä pois jäähyboksista.

Ottelun alla Kärppien Marko Anttila saa liigaplakaatin ja kukat 500 runkosarjaottelun kunniaksi. Ottelumäärä täyttyi torstaina Lappeenrannassa. Anttila on tänäänkin Kärppien kapteeni vakiokapteeni Atte Ohtamaan ollessa pois.

Kärppien kaksi viimeistä peliä viikolla ovat pedanneet mielenkiintoisen odotuksen iltaan. Kärpät oli selvästi Lukkoa parempi Oulussa tiistaina ja SaiPa Lappeenrannassa torstaina täysin turisti Kärppien vauhtimyllyssä.

Tappara kuitenkin pistää Kärpät todelliseen puntariin. Hallitseva mestari Tappara on tammikuussa pelannut itsensä myös CHL-finaaliin toisena kautena perättäin. Kova ilta luvassa molemmilla, klassikko.

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius