18.01.2023
Stenkan ennakon tarjoaa:

Kärppien runkosarjan kaksi kolmannesta täyttyy tänään Mikkelissä. Kärpillä on mielenkiintoinen loppuviikko. Tällä viikolla vastustajien aitioissa seisovat kahden viime kauden puhutuimmat päävalmentajat. Mutta miksi he ovat niin kiinnostavia? Kumpikin on entinen IFK-ikoni. Olli Jokinen kevään 1998 mestarijoukkueen kultapoika jatkoaikamaalillaan, ja Ville Peltonen kevään 2011 mestarijoukkueen kapteenina. Muita liigamestaruuksia Helsingin IFK:lle ei olekaan neljään vuosikymmeneen mennyt.

Viime vuonna Suomessa noviisivalmentaja Jokinen nolasi nollaajansa. Juuri kukaan ei odottanut Jukureilta mitään, ei edes playoff-paikkaa. Runkosarjan kakkossija oli täysosuma, vaikka eväät loppuivat pleijareissa.

Jukurit on tälläkin kaudella ollut täysin liigakelpo ja varsinkin viime kotipeleissään se on ollut vahva. Seitsemän viimeistä liigailtaa on tuonut ”sarvipäille” kuusi kolmen pisteen voittoa – 18 pinnaa! Ei paha, muuta kuin vieraille.

Kärppien illan odotukset ovat viimeaikaiset: maaleja, mielellään ylivoimalla ja voitto! Tuleeko? Tekijät ovat paikalla, mutta paine on paha seuralainen, vaikka se urheiluun kiinteästi kuuluukin. Vähän samaan tapaan kuin pakko. Aina ei ole pakko voittaa, mutta nyt alkaa olla.

Vähän yleiseltä tasolta: hyvin runkosarjassa pärjänneet ovat vahvoja myös playoffeissa. Ja runkosarjan parhaat tekevät usein paljon maaleja – ylivoimalla. Näin on Kärppienkin 2000-luvun liigahistoriassa, pääosin.

Aivan näin yksioikeista ei kuitenkaan kaikki ole. Maaleja pitää tehdä, mutta vanha totuus pitää pintaansa: runkosarjoja voitetaan hyökkäämällä, (mestaruuksia puolustamalla).

Päävalmentaja Lauri Marjamäen edellisellä päävalmentajajaksolla 2013-16 (kolme kautta) maaleja tehtiin vähän alle kolme per peli, omiin upposi noin kaksi kiekkoa pelissä. Runkosarjavoitto tuli joka kerta.

Tällä kaudellakin normaalilla hyvällä ylivoimallaan Kärpät olisi upottanut jo noin 30 maalia. Ja perinteisempi alivoimaonnistuminen olisi vähentänyt takaiskuja ehkä kymmenellä. Niillä luvuilla elettäisiin jo komeasti, mutta vuodet tai kaudet eivät ole veljeksiä keskenään. Uudet uroteot on tehtävä joka päivä ja kausi kerrallaan.

Tänään on jälleen uusi mahdollisuus. Jos tulee voitto, niin suuri osa ei kysy ylivoiman tai alivoiman perään, saati sitten maalipaikkojen. Ja runkosarjaakin on jäljellä kolmannes.

Teemana tänään: voitolla bussiin ja kohti lauantaista IFK-iltaa Raksilaan!

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius