29.10.2022

Stenkan ennakon tarjoaa:

Ol niingon gotonas. Tämä on tuttu teksti kaikille Raumalle ajaville tai isompia teitä Rauman ohittaville (porilaisille). Pääteitten varsilla oleva sisääntulokyltti kuvaa pikkukaupungin vieraanvaraisuutta ja olemusta. Kaikki on pitsistä ja nättiä, kunhan et moiti Lukkoa!

Niin, mitä yhdeksän kymmenestä tietää tai mitä tulee mieleen, kun sanoo sanan Rauma. Veikkaanpa Lukkoa. Jos joku on raumalaisen sielunelämässä tärkeää, niin se on Lukko. Perässä voivat tulla sitten Pitsiviikot ja kalastus sekä Vanha Rauma ja sen puukaupunginosa.
Monet jääkiekkoa pitkään seuranneet muistavat Lukon olleen joukkue, jolla pyyhittiin kaukalon nurkkia, vilkuteltiin raumalaismaalivahdin selustassa punavaloa ja testailtiin maalilauluja. Milloin maailma muuttui?

Varmasti aika varhain 1990-luvulla, mutta lopullinen oivallus Lukon tulosta suomalaiselle kiekkohuipulle tapahtui 2010-luvulla. Raumalaisille rakkaan Lukon vuosi 2020 herätti koko kaupungin, rieha tarttui Raumam Boja -katsomon ulkopuolellekin. Eipä ihme, sillä Lukko tuli alkuvuoden 2020 tosi kovaa ja nousi runkosarjan kakkoseksi Kärppien selustaan. Odotukset kultakeväästä säihkyivät mielissä, kunnes korona pysäytti kauden. Playoffit jäivät pelaamatta ja kullat jakamatta.

Syksyllä 2020 Lukko oli valmis ”unelmista totta” -kauteen! Ja se toteutui. Lukko voitti historiallisesti runkosarjan ja perään ensimmäisen liigamestaruuden. Lisäbonuksena tuli 20-vuotiaitten mestaruus. Lukko oli suomalaisen sarjajääkiekon kukkulan kuningas.

Viime kaudessa oli ulospuhalluksen henkeä. Nihkeä runkosarja ja playoffeissa putoaminen puolivälierissä Tapparalle. Myös Kärpät putosi samassa vaiheessa – Ilvekselle. Kausi oli niin Lukolle kuin Kärpille pettymys.

Tämän kauden alku näyttää paremmalta. Alkukauden ennakoissa Lukko liiti asiantuntijoitten arvioissa tutkan alapuolella. Harva edes huomasi raumalaisten potentiaalia. Kärppiä povattiin kärkeen tamperelaisten ohella.

Tänään Raksilassa nähdään Liigan kärkiottelu. Asetelma on herkullinen. Kova kotijoukkue Kärpät vastaan vieraissa hyvin viihtynyt Lukko. Kärpät on ollut Lukon ohella syksyn paras kotijoukkue, Lukko KooKoon jälkeen sarjan paras vierasjoukkue.

Historiaa vilkaisemalla näkee Kärppien hallinneen näitä Lukko-iltoja, mutta se huomaamaton viime kausien muutos Lukon pelaamisessa on totta tässäkin taisteluparissa: viidestä viimeisestä Raksilan kamppailusta Lukko on voittanut neljä.

Ja sen muutoksen alusta vuodesta 2020 tämän illan kynnykselle on pelattu kymmenen Kärppien ja Lukon iltaa. Voitot ovat Lukolle 9-1! Aivan, Lukko on voittanut kymmenen viime ottelun paketin 90 prosenttisesti!

On taas muutoksen aika, eikö totta?

Kirjoittanut Ari “Stenkka” Stenius